SDP:n Harakka: Kestävän kehityksen arvonlisävero vastaa ilmastohaasteeseen

8.10.2018

Kestävän kehityksen arvonlisävero on yksi konkreettinen vastaus ilmastohaasteeseen, toteaa kansanedustaja Timo Harakka, SDP:n eduskuntaryhmän valtiovarainvastaava.

”Ruotsissa polkupyörien ja kodinkoneiden korjaus on alemman alv-kannan piirissä. Tätä avausta olisi laajennettava niin, että kaikki luontoa säästävät, materiaaleja säästävästi ja tehokkaasti käyttävät sekä kierrätettävät ratkaisut saisivat suotuisan verokohtelun, kun taas päästöjen lisäämistä verotettaisiin kovemmin”, Timo Harakka sanoo. 

Kestävän kehityksen arvonlisävero (Sustainable VAT) esiteltiin SDP:n vero-ohjelmassa viime keväänä. Tavoitteena on, että jokaisen tuotteen ja palvelun hinta heijastaa sen vaikutusta ympäristön ja sosiaaliseen kestävyyteen. EU:ssa käsitellään paraikaa kestävää rahoituksen asetusta, johon sisältyviä kestävän kehityksen kriteereitä voitaisiin hyödyntää myös verotasoja määritettäessä.

Vaikka kriteerien määritteleminen vaatii jatkuvaa työtä, jo siirtymävaiheessa voidaan luoda kannustin ekologisempiin ratkaisuihin. Kuluttamisen ilmastovaikutukset ovat silloin joka päivä arvioitavana.

Kulutusta on ohjattava, samoin tuotantoa

”Kulutuksen lisäksi tuotantoa täytyy ohjata ilmastoystävälliseen suuntaan. EU:n on lähivuosina tehostettava päästökauppaa ja tarvittaessa esitettävä hiilivero, joka tekee fossiilisen energian käyttämisestä kannattamatonta jo ennen täyskiellon aikarajoja”, Timo Harakka esittää.

Yhteisen eurooppalaisen sopimuksen ansiosta jäsenmaat eivät enää kilpailisi kansallisilla energiatuilla, vaan voisivat panostaa miljardeja teollisiin kestävän kehityksen innovaatioihin.

”Keskustelin viime viikolla Saksan talous- ja energiaministeriön virkamiesjohdon kanssa, joka kannattaa näitä periaatteita. Yhteistyötä on nyt vauhditettava”, Timo Harakka kannustaa.

SDP:n vero-ohjelman löydät täältä: 

https://sdp.fi/fi/blog/sdp-lisaisi-verotuksen-tasapuolisuutta-tiivistamalla-veropohjaa-2/ 

https://sdp.fi/fi/vero-ohjelma/

Jaa sosiaalisessa mediassa