Vi förnyar och förenklar socialskyddet
De största utmaningarna den kommande regeringsperioden är att reformera socialskyddssystemet. Syftet med socialskyddet är att trygga en tillräcklig inkomst och omsorg för människorna i alla livssituationer. Ett fungerande socialskydd ökar människornas välbefinnande och delaktighet samt förebygger fattigdom och marginalisering. Socialskyddet ska stöda en rättvis övergång mot ett kolneutralt samhälle.
SDP har en modell med allmänt skydd för att förnya socialskyddet. I vår modell bevaras socialskyddet som orsaksbaserat. Socialskyddet ska stöda människans aktivitet, självutveckling, utbildning, rehabilitering och sysselsättning.
Socialskyddet ska göras tydligare och utvecklas ur klienternas perspektiv, så att det på så sätt är lättare att förstå att individens behov och olika livssituationer blir beaktade. Det upplevda välbefinnandet måste allt starkare tas med i utvärderingen av tjänsterna. Med upplevt välmående avses individens bedömning av hur smidigt, förståeligt, tillgänglig och rättvist förmåns- och servicesystemet upplevs och hurdan serviceupplevelse det exempelvis ger åt en person som söker eller ha beviljats utkomststödsförmån. Dessa har en likadan betydelse för det upplevda välbefinnandet som tillräckligt stort utkomststöd eller en tillräcklig tillgång till social- och hälsovårdstjänster. Detta bör man ta på verkligt allvar i socialskyddsreformen. Ett tydligt förmånssystem skapar möjligheter för människan att bygga upp en fungerande och förutsägbar vardag.
Bastryggheten ska förnyas så att den garanterar ett tillräckligt skydd, det vill säga att behovet av att samtidigt lyfta utkomstskydd minskar. Övergången från en förmån till en annan ska ske steglöst och utan avbrott eller dröjsmål. I reformen av socialskyddet bör man även beakta det föränderliga arbetslivet samt att distansarbete har blivit mer vanligt. Datainnehållet i inkomstregistret ska utvidgas till att stöda utvecklingen av socialskyddet och en smidigare utbetalning av förmånerna.
Granskningarna av förmåner knutna till folkpensionsindexet ska ske enligt lagstiftningen eller vid behov oftare än varje år om priserna stiger i ökad takt.
I socialskyddsreformen ska man även beakta olika grupper som hamnar i kläm i det nuvarande systemet. Coronapandemin visade hur splittrad och knapp inkomsten inom exempelvis de kreativa branscherna är. Socialskyddssystemet ska byggas upp så att samordningen av oregelbundna inkomster såsom stipendier, upphovsrättsersättningar, företagarinkomster, arbetsersättningar, löner och socialskydd är betydligt enklare och förutsägbarare än idag.
I reformen bör man beakta den högre fattigdoms- och marginaliseringsrisken hos dem som bor ensamma.
SDP:s modell med allmänt skydd häver byråkratin och avslutar bollandet från en lucka till en annan. SDP:s modell möjliggör förtjänsten av små och oregelbundna inkomster så att rätten till det allmänna skyddet alltid går att förutse.