Vi förbättrar ensamboendes ställning
I Finland finns det cirka 1,3 miljoner ensamboende, av hushållen är 40 procent ensamboende. De ensamboende är en mångformad människogrupp vars livssituationer markant skiljer sig från varandra. Men de ensamboende har även förenande faktorer som man bör fästa nationell uppmärksamhet vid. Ensamboendet är kopplat till sociala riskfaktorer som betonats under coronakrisen. Ensamboende har exempelvis en större risk för marginalisering och fattigdom än de som bor i hushåll med flera personer, och detta bör identifieras i tjänsterna. Cirka 70 procent av mottagarna av utkomststöd bor ensamma.
De ensamboende och -levandes tillgång till tjänster och deras delaktighet bör tryggas. Social- och hälsovårdstjänsternas personal bör få ökad kännedom om de ensamboendes olika livssituationer. Exempelvis kan man skapa ett system med ansvarspersoner i välfärdsområdena som särskilt betjänar ensamlevande.
Vi skapar ett tväradministrativt program som granskar de ensamboendes situation och som utarbetar ett åtgärdsprogram för att förbättra ensamboendes ställning i Finland. I programmet bör man behandla bland annat frågor om jämlikhet, inklusive utkomstproblem och risk för marginalisering. I programmet måste man kartlägga utmaningarna kring ensamboendes boende och medel för att undvika ofrivillig ensamhet samt presentera åtgärder för att lösa detta.