Samhällets övergripande säkerhet ska förbättras
Välfärd, demokrati och stabila institutioner skapar tillit till samhället. En fungerande rättsvård är en viktig del av den inre säkerheten och den avspeglar hela samhällets stabilitet. Av tilliten uppstår även viljan att delta i den samhälleliga verksamheten. Omsorgen för samhällets övergripande säkerhet kräver både en ständig utveckling av rättsstaten samt tillräckliga satsningar på polisen, försvaret och annan verksamhet som ökar säkerheten.
Vi förbättrar stödtjänsterna och ersättningarna åt brottsoffer
I utredningen av brott och i rättsbehandlingen bör man alltjämt förbättra stödet för brottsoffer och målsäganden så att deras rättigheter förverkligas säkrare och utan bekymmer. Man ska satsa på skadeståndens storlek för brottsoffer och på indrivningen av dem. Brottsoffret kan kräva ersättningar för lidande av den åtalade, men om denne inte betalar ersättningen och det inte kan drivas in via utmätning, så erhålls ingen ersättning.
Vi tryggar resurserna för polisen och räddningsväsendet
Antalet poliser hålls på ett hållbart sätt. Det räcker inte enbart med att öka antalet poliser, utan vad gäller resurserna är det viktigt även att beakta polisernas nya uppgifter, behov av redskap och materiel samt lokaler och ICT.
Dessutom bör man fortsätta öka särskilt resurserna för undersökningen av ekonomiska brott. För att påskynda utredningen av ekonomiska brott bör samarbetet mellan skatteförvaltningen och polisen effektiveras, eftersom det särskilt i bekämpningen av organiserad brottslighet är mest effektivt att försvåra erhållandet av ekonomiska fördelar. Samarbetet mellan polisen, tullen och gränsen bör bli tätare.
Myndigheternas funktionsförmåga att ingripa i särskilda aktuella fenomen, såsom organiserad brottslighet, trakasserier på webben och de ungas gatugäng ska stärkas. Förutsättningarna för multiprofessionell förankring mellan polis, ungdomsarbete, social omsorg och skola måste säkerställas. Den övergripande säkerheten säkerställs inte bara med resurser utan även med fungerande myndighetssamarbete, uppdaterad lagstiftning samt ändamålsenliga sanktioner.
Nödlarmen besvaras snabbt runt om i Finland, säkerhetsmyndighetens tjänster finns alltid tillgängliga nära och snabbt vid behov. Nödcentralens resurser, tillräckliga personal samt det psykosociala stöd som personalen behöver tryggas.
Reformen av räddningsväsendet som en del av vårdreformen följs upp och räddningstjänsternas funktion, regionala täckning och tillräckliga finansiering tryggas. Utbildningsantalen inom räddningsväsendet ska motsvara genomförandet av uppgifterna i räddningslagen. Detta förutsätter en dubblering av utbildningsmängderna och reserveringen av tillräcklig finansiering för utbildningsreformen.