Trygga och fungerande kommuner

Varje bostadsområde, stadsdel och förort ska vara en bra och trygg plats att leva på.

I kommunerna ska man förebygga segregation av bostadsområden samt göra satsningar på en bostadsproduktion som är rimligt prissatt och mångsidig. Dessutom måste man i kommunerna se till att man inte trappar upp segregationen olika skolor emellan med elevupptagningsområden och skolval. På det här sättet minskar man anhopande illamående, marginalisering och ungdomsbrottslighet.

I städerna måste man genomföra bostadsinvesteringsprogram, med vilka man bekämpar avbefolkning, brist på kompetent arbetskraft, fattigdom bland invånarna samt bostadsområdenas ojämlikheter. Ett mål måste ställas upp för Finland att eliminera hemlöshet senast 2030.

Vi anser att alla som arbetar ska ha möjlighet att bo bekvämt också i stora städer. Städerna måste satsa på en bostadsproduktion till ett rimligt pris, då regeringen kör ned den statligt understödda bostadsproduktionen och gör nedskärningar i bostadsbidraget.

I kommunerna måste man satsa på gatuunderhåll, belysning samt säkra trafiklösningar. Dessutom måste kommunerna stärka säkerheten i vardagen, till exempel genom stadsplanering, bostadspolitik och fungerande tjänster.

I kommunerna måste man ombesörja heltäckande kollektivtrafikförbindelser till rimliga priser, med hjälp av vilka man även stärker kommunernas roll som klimataktörer. Bostadsområden måste planeras så att tjänster, hobbyer och arbetsplatser är tillgängliga med kollektivtrafik och gång- och cykeltrafik. Man måste sträva efter att ombesörja tillgången till kollektivtrafik också utanför stora stadsregioner.

Man måste ingripa i skador orsakade av användningen av elsparkcykel striktare än för närvarande och användningen av dem ska regleras i synnerhet i stadskärnor, till exempel med hjälp av utmärkta parkeringsplatser.

Ambulans eller brandkår ska finnas när du behöver hjälp. Därför måste man ombesörja räddningsväsendets servicenivå och verksamhetsförutsättningar i hela Finland. Avtalsbrandkårernas verksamhetsförutsättningar måste tryggas, eftersom de har en viktig roll när det gäller att stärka säkerheten.

  • I städerna behövs en utökad och mångsidig bostadsproduktion till rimliga priser samt ett bostadsinvesteringsprogram som förverkligas.
  • Bostadsområdenas segregation och ojämlikhet måste förebyggas med hjälp av planläggning, trafikförbindelser och tjänster.
  • Skolsegregationen måste motverkas och skolorna måste stödjas efter behov.
  • Förorter måste utvecklas genom förbättrad kommunal service.
  • Säkerheten i vardagen måste förbättras i alla kommuner.
  • I bostadstjänsterna måste man beakta barn, unga och familjer som befinner sig i en socioekonomiskt sämre ställning.
  • Satsningar måste göras på utveckling av gång- och cykeltrafiken och kollektivtrafiken.
  • En klimatplan måste utarbetas i varje kommun.
  • I välfärdsområdena måste man ombesörja nivån på räddningsväsendet och antalet räddningsmän.