Personalens välbefinnande – grunden för framgångsrika tjänster

Gott ledarskap förbättrar personalens ork och välbefinnande samt arbetsplatsernas attraktionskraft. Frånvaro orsakad av arbetsoförmåga kostar miljarder och därför är det förutom rättvist, även klokt att satsa på personalens välbefinnande. Vi har förbundit oss att sträva efter en betydande minskning av sjukfrånvaro inom kommunerna och välfärdsområdena.

Anställda ska ges möjlighet att göra ett bra jobb, utveckla arbetsplatsen och få ge förslag som effektiverar arbetsmoment. Detta leder till att produktiviten höjs och sjukfrånvaron minskar. Ett gott resultat ska återspeglas i anställdas löner. Vi accepterar inte att anställda inom kvinnodominerade branscher döms till en evig lönegrop.

Personalens möjligheter att delta i beredning och beslutsfattande i frågor som berör de anställda måste förbättras inom samtliga kommuner och välfärdsområden i Finland. En fungerande modell kan till exempel vara en personalsektion, vid vilken frågor beträffande personalen bereds och fattas beslut om.

Varje anställd ska beredas möjlighet till minst tre fortbildningsdagar per år. De anställdas tillgång till fortbildning, efterutbildning och specialiseringsutbildning förbättrar bland annat kvaliteten på omsorgen och vården inom social- och hälsovårdsbranschen samt klient- och patientsäkerheten. Inom såväl kommunerna som välfärdsområdena måste satsningar göras på identifieringen av kompetensen som skaffats i arbetet samt på karriärvägar.

I händelse av att den anställda blir utmattad eller om en olycka inträffar, måste man söka aktivt efter sätt, med hjälp av vilka den anställda kan fortsätta sitt arbete. Vid utmaningar med arbetsförmågan måste man utnyttja den kvarvarande arbetsförmågan och möjliggöra arbetsprövning, ersättande arbete samt satsa på att hitta ett lämpligt arbete. Detta är förutom mänskligt rätt, även ekonomiskt förståndigt.

Vi har förbundit oss att i varje kommun och välfärdsområde främja tillämpning av anställningsförmåner som stöder välbefinnande i arbetet, såsom kultur- och motionsförmåner och olika incitamentspraxis.

Kommunerna och välfärdsområdena får inte utkontraktera sina arbetsgivarskyldigheter, utan de måste säkerställa att man även vid upphandlingar och i de egna bolagen efterlever en god arbetsgivarpolicy.

  • Man måste ombesörja de anställdas välbefinnande, motivation och produktivitet med gott ledarskap och anställningsförmåner.
  • De anställda ska belönas för goda arbetsprestationer och förbättring av produktiviteten, till exempel via en personalfond.
  • De anställdas möjligheter till att delta i beredning och beslutsfattande i frågor beträffande dem själva måste ökas, till exempel genom en personalsektion.
  • Varje anställd ska ges minst tre fortbildningsdagar per år.
  • Vid utmaningar med arbetsförmågan ska man möjliggöra arbetsprövning, ersättande arbete och göra satsningar för att hitta ett lämpligt arbete.
  • Underleverantören och de egna bolagen ska implementera en god arbetsgivarpolicy.