SDP:s partistyrelse: Finland måste erkänna staten Palestina och främja fred i Mellanöstern

28.8.2024

SDP:s aktuella ställningstagande om situationen i Mellanöstern 23.8.2024 Finland måste verka för fred i Mellanöstern och för att bryta den farliga hämndspiralen. Finland bör stöda det interna godkännandet av ett demokratiskt styre i Palestina och ökning av dess resurser för att förverkliga tvåstatsmodellen. SDP kräver att Finland vidtar åtgärder för att erkänna staten Palestina.

Kriget i Gaza måste få ett slut. Ett vapenstillestånd mellan parterna krävs omedelbart för att få ett slut på det urskillningslösa dödandet och våldet mot civila i synnerhet. Finland och hela det internationella samfundet måste stödja de staters (USA:s, Egyptens och Qatars) arbete som varit medlare i förhandlingarna om eldupphör, så att vapenstillestånd kan uppnås så snabbt som möjligt och gisslan friges. SDP kräver att det humanitära biståndets framkomlighet till Gazaremsan ska säkerställas omedelbart, så att civila i nöd får den hjälp de behöver. Terrorism måste entydigt fördömas.

Konflikten riskerar att bli regional om eskaleringsspiralen mellan Israel och Iran förvärras. Med stöd från Iran har extremistorganisationen Hizbollah trappat upp attackerna i Libanon liksom huthirebellerna i Jemen, och Iran har hotat att hämnas mordet på Hamasledaren i Teheran. Våldsspiralen måste stoppas. Det internationella samfundet måste öka trycket på alla aktörer så att eskaleringsspiralen inte fortsätter.

Finland måste med alla medel verka för fred. Som en del av detta måste Finland stärka sitt stöd till FN:s processer för att lindra situationen, såsom genomförandet av säkerhetsrådets resolutioner. SDP förutsätter att Finland efterfrågar enighet och större aktivitet från Europeiska unionens sida såväl när det gäller att få till stånd ett vapenstillestånd som på längre sikt när det gäller att efter krigsslutet få till stånd en tvåstatslösning. EU måste agera som en partner till den palestinska myndigheten och stödja dess interna legitimitet och kapacitetsuppbyggnad.

Den internationella rätten ska alltid följas och de som gjort sig skyldiga till krigsförbrytelser ska ställas till svars. Internationella brottmålsdomstolen (ICC) har utfärdat en arresteringsorder för Israels och Hamas ledare. Finland måste stödja ICC:s arbete och utredningen av alla krigsförbrytelser, inklusive koloniernas agerande mot palestinier. Finland måste också stödja EU:s sanktioner mot Hamas och våldsamma bosättare, övervaka och förhindra kringgående av sanktionerna samt vara redo att vid behov stärka dem och deras effektivitet.

Att tillämpa tvåstatsmodellen och öka den regionala stabiliteten i Mellanöstern är SDP:s mål. Finland måste med alla medel stödja freden överallt i världen. SDP förutsätter att Finland med alla medel försöker mildra motsättningarna och hör alla parters åsikter. Fred kan uppnås först när alla i området är beredda till försonliga lösningar i det gemensamma intressets namn. Israel har rätt till sin suveränitet och säkra gränser och palestinierna har likaså rätt att leva i trygghet i sitt eget internationellt erkända land. För att uppnå en hållbar regional stabilitet måste man sträva efter en fredslösning som bygger på jämlikhet mellan parterna. Därför är det nödvändigt att Finland stöder förnyelseprocessen inom ledningen, demokratin och rättsstaten såväl i Israel som i Palestina, så att deras förvaltningar har den legitimitet som behövs i medborgarnas ögon. SDP kräver att Finland vidtar åtgärder för att erkänna staten Palestina i höst.

Dela på sociala medier