SDP:s Lindtman: Orpo sporrar låginkomsttagare med nedskärningar och de med höga inkomster med skatteförmåner
Riksdagsgruppens ordförande Antti Lindtmans anförande 21.6. om Orpos regeringsprogram.
Ärade talman!
”Samlingspartiet vill skära ned i förmånerna för låginkomsttagare. Det går inte för oss.”
Denna klarsynta analys kan omfattas. Av ensamstående förälder med låga inkomster i Helsingfors tar regeringen 600 euro per månad ifrån dem. Även hundratals euro mindre för en löntagare som förlorat sitt arbete.
I dag finns det åtminstone en person här i plenumsalen som har deklarerat:
”Det går inte för oss.”
Det kunde ha sagts av någon på vänster sida av salen. Men det är en sannfinländsk politiker. Inte vem som helst, utan partiordföranden, den nuvarande finansministern Riikka Purra.
Bara fem dagar innan röstningen riksdagsvalet inleddes lovade Riikka och sannfinländarna att nedskärningarna som drabbar låginkomsttagare ”inte går för oss”.
Dessutom lovade Purra: medborgarnas levnadskostnader kommer att vändas nedåt.
Levnadskostnaderna ökar nu istället i tusentals finländares hem.
Både hyresgäster och de som bor i ägarbostäder kommer att få betala priset för de högre levnadskostnaderna som ingår i Sannfinländarnas faktura.
Alla som är sjuka kommer betala mer för sina mediciner, bussar och tåg blir dyrare när mervärdesskatten höjs. Sjukhusens poliklinikavgifter stiger. Särskilt den som i sitt arbete behöver bil får en dyrare vardag på grund av att avdraget för arbetsresor försämras.
Ärade talman!
Nu har vi sett Ständerhusets underverk. Ordförande Purra, som var den absolut tydligaste att lova sänka levnadskostnaderna och inte röra låginkomsttagarnas försörjning, är här i dag för att för en stund sedan försvara varför dessa helt omöjliga beslut nu är absolut nödvändiga.
Om man till detta lägger till de utan motstycke sätt att försvaga den finländska löntagarens rättigheter, kan man endast dra en slutsats:
Finlands rekord, som Timo Soini sedan 2015 innehar, bleknar vid sidan av Purras sannfinländare.
Och allt detta försöker man rättfärdiga med den tidigare regeringens skuldsättning, trots att sannfinländarna har accepterat 95 procent av skuld som togs under den senaste valperioden. Om alla era förslag beror på den förra regeringen, varför berättade ni då inte om er linje före valet, då alla ekonomiska siffror redan var kända?
Ärade talman,
Finland är ett öppet och jämlikt föregångsland. Ett land där alla behandlas lika och där vi tar hand om våra minoriteter. Regeringen kommer att gå mot det förflutna bara om alla regeringspartier accepterar det. Därför är det viktigare än någonsin att finländare som tror på internationalisering, framsteg och tvåspråkighet, förenas och visar regeringen att detta inte är rätt väg för Finland.
Herr talman!
Ju svårare tider, desto viktigare är det att besluten är rättvisa. Strax efter valet och på nytt när regeringsförhandlingarna inleddes lovade ni, herr Orpo, citat ”inga orimliga krav ställs på någon”.
Om en löntagare som förlorat sitt arbete förlorar hälften av sina inkomster och sedan en fjärdedel av utkomstskyddet för arbetslösa, är det inte ett orimligt krav, statsminister Orpo?
Hur orättvist fördelar ni inte räkningen av coronakrisen och det ryska angreppet på Ukraina?
Jag har försökt läsa regeringsprogrammet flera gånger, och jag har ännu inte funnit några åtgärder för att dela upp bördan av den ekonomiska balanseringen så den berör statsministerns inkomstkategori. En sak som jag däremot fann var att utöver den allmänna skattelättnaden väntar sig inkomsteliten en extra, skräddarsydd skattelättnad på minst 1200 euro per år, som blir bestående.
Och eftersom vi vet att det är svårt att få alla pengar i denna inkomstkategori att gå åt föreslår ni att taket för ett aktiesparkonto med skattefördelar höjs till 100 000 euro.
Låginkomsttagare sporras med nedskärningar och de med höga inkomster med skatteförmåner.
Är denna regering en stark och ansvarstagande finsk regering? Eller bryr den sig bara om de starka? I detta regeringsprogram längtar man tillbaka till den tid då tjänstefolket visste sin plats och förstod att hålla sig till köket.
Herr talman!
Finland har i årtionden haft en supermakt över andra: det är samarbete. Det omfattar ett starkt kunnande. Ju svårare tider, desto mer har de behövts.
Det är särskilt svårt att förstå varför regeringen angriper anställningstryggheten för över två miljoner finländska löntagare och skapar osäkerhet och konflikter på arbetsplatserna.
Regeringen uppmuntrar den finländska löntagaren med att göra det allt lättare att sparka, även om det internationellt sett redan är lätt att säga upp löntagaren i Finland.
När Sipiläs regering hotade med tvångsåtgärder har denna gjort en ny innovation, en avskedslag.
Särskilt för löntagare som redan är i en svag ställning kommer sjukdomsfrånvaro att drabba dem direkt och öka trycket att göra det även i fortsättningen. Den nye hälsoministern förtjänar ett erkännande när hon ärligt erkände att sjukdomsstraffet är helt olämpligt för vårdsektorn.
En kvinnodominerad regering inleder sitt historiska arbete genom att försöka vända utvecklingen av jämställdheten flera steg bakåt. Visstidsanställning utan orsak legaliseras och man vill göra det omöjligt att minska löneskillnaderna genom att hindra förhandlaren från att utföra lagstadgat arbete.
Och eftersom regeringen vet att finländarna inte kommer att acceptera dessa försämringar utan tvärtom motsätter sig en återgång till den gamla husbondemakten, måste man också ingripa i strejkrätten. Man vill begränsa demonstrationer mot regeringen och göra dem ännu svårare.
Till den nordiska modellen hör trygghet i arbetslivet, ett rimligt utkomstskydd för arbetslösa och möjlighet till omskolning jämte tjänster.
Nu för regeringen utkomstskyddet för arbetslösa till den svagaste nivån i de nordiska länderna, försvagar uppsägningsskyddet och undanröjer möjligheten att stärka kompetensen med vuxenutbildningsstöd.
Herr arbetsminister,
Detta är inte den nordiska modellen. Det här är Trumps amerikanska modell.
Ärade talman!
I Finland har både medborgarna och hittills även partierna delat den gemensamma förståelsen för att man måste påskynda tillgången till vård, förbättra livskvaliteten för personer med funktionsnedsättning, trygga social- och hälsovårdstjänsterna av hög kvalitet för alla och i synnerhet se till att de äldre som har byggt vårt land vårdas. Därför är det förbryllande att man skjuter upp den välbehövliga vårddimensioneringen, urvattnar vårdgarantin och skjuter upp och urvattnar den lag som enhälligt antogs för några månader sedan och som gör det möjligt för funktionshindrade att leva ett mänskligt liv.
Besparingar i miljardklassen inom social- och hälsovårdstjänsterna innebär uppsägningar och är mycket kännbara i varje hälsovårdscentral och servicehus.
Herr talman!
Detta land har varit framgångsrikt genom att vi tar hand om utbildningen och sysselsättningen. Som ett land som anser att det första koldioxidneutrala välfärdssamhället är ett mål som bygger upp framgång. Framgång som man kan bygga upp i världen utan att behöva ha en väska packad och vara rädd för plötslig avfärd med några veckors varsel. Ett land där man uppskattar och uppmuntrar dem som inte har förmåga eller möjlighet att arbeta heltid. Ett land där man inte skär ned på utbildning och kompetensutveckling och där ambitionen att bekämpa förlusten av livsmiljöer inte undergrävs. Ett land som utöver de 120 000 nya arbetstillfällen som skapats under den senaste mandatperioden fortsätter att vidta ambitiösa och rättvisa åtgärder för tillväxt och sysselsättning.
Herr talman!
Här uppstår frågan: finns det något gott i detta regeringsprogram? Ja, det finns det.
Det är lätt att godkänna skrivningar inom utrikes- och säkerhetspolitiken som en fortsättning på förra periodens arbete: stödet till Ukraina fortsätter, vi påverkar inom EU, FN och nu också Nato- och vi tar hand om vår egen försvarsförmåga.
Finansieringen av forsknings- och utvecklingsarbetet stärks i enlighet med den parlamentariska överenskommelsen. En positiv sak är bollen i moderskapsförpackningarna. Motion och idrott är en viktig del av vårt välbefinnande och en hälsosam livsstil. Det är också positivt att vi snart får se hur hela Sannfinländarnas riksdagsgrupp röstar för en grön övergång utan något som helst leende på läpparna.
Ärade talman!
I höst kommer socialdemokraterna att lägga fram ett eget alternativ som bygger på tre principer:
- De offentliga finanserna balanseras rättvist och med deltagande också av de starkaste
- Kompetensutveckling är en central drivkraft för vår tillväxt
- I den gröna övergången utnyttjas allt till fullo i form av tiotals miljarder investeringar och naturskyddet stärks.
Ärade talman!
Orpo-Purras svartvita regeringsprogram ökar ojämlikheten och ger räkningen för corona och krig till låginkomsttagare att betalas samt skärper motsättningarna i samhället. Därför lägger vi fram ett förslag till misstroendeförklaring för riksdagen på de grunder som ordförande Purra föreslog före valet:
”Riksdagen konstaterar, att det regeringsprogram som regeringen har lagt fram minskar förmånerna för låginkomsttagare, och det går inte för oss!” Därför åtnjuter regeringen inte riksdagens förtroende.”