Kim Berg (SDP): Den exportdrivna lönemodellen gräver en evig lönegrop för kvinnodominerade branscher.
Idag hålls en remissdebatt i riksdagen om regeringens förslag till den så kallade exportdrivna lönemodellen. SDP:s riksdagsledamot och 1. vice ordförande för riksdagsgruppen, Kim Berg, ser inget positivt i förslaget utan anser att det utgör ett hot mot den finländska arbetsmarknadsmodellen, jämställdheten inom lönesättningen och den förhandlingskultur som vi haft tidigare.
– Regeringen försöker febrilt rikta uppmärksamheten bort från den kritik som har framförts mot den exportdrivna lönemodellen. Via lagstiftning försöker man förändra vad som gäller nu och åtgärda missförhållanden. Genom detta förslag försöker regeringen förhindra bland annat vårdpersonal, lärare, förskollärare, försäljare och lokalvårdare från att i framtiden förhandla om bättre löner.
Jämställda löner verkar vara det missförhållande som regeringen ser som ett problem i vårt samhälle, förklarar Berg. Berg påpekar också att jämställdhetsombudsmannen i sitt utlåtande lyft fram att löneskillnaderna mellan könen i Finland är större än genomsnittet i Europa, särskilt mellan kvinnodominerade och mansdominerade branscher.
– Regeringen är på väg att lämna de kvinnodominerade branscherna i en permanent lönegrop genom att hindra dem från att förhandla om högre löneökningar än exportsektorn. Samtidigt ökar trycket på exportbranscherna, eftersom de i framtiden skulle bestämma löneökningarna även för andra sektorer. Denna kombination är varken sund eller balanserad, säger Berg.
Berg menar att det föreslagna lagförslaget inte bara skulle ha negativa effekter på målet att uppnå jämställdhet inom lönesättningen, utan det skulle också leda till en ökning av konflikter på arbetsmarknaden.
– Hittills har alla arbetskonflikter kunnat lösas. Nu är regeringen faktiskt på väg att binda riksmedlarens händer och frånta möjligheten att hitta nycklar till lösningar. Grunden för medling och dess oberoende håller man på att undergräva. Detta kommer enbart att förlänga arbetskonflikterna och därmed leda till mera oro på arbetsmarknaden, avslutar Berg.