Riksdagsledamot Kim Berg (SDP): En gemensam nordisk maxgräns för nikotin i vitt snus skulle vara en bättre lösning
Det vita snuset har länge befunnit sig i en lagstiftningsmässig gråzon i Norden. I flera nordiska länder pågår nu en genomgång av lagstiftningen gällande försäljning och användning av vitt snus. En av de centrala frågorna är regleringen av nikotinhalten i vitt snus.
Kim Berg stöder förslaget att sätta en gräns för den maximala nikotinhalten, för att stoppa försäljningen av snus med farligt höga nikotinnivåer. Men Berg tycker också vi kunde försöka lösa detta på nordisk nivå.
-Jag ser en stor nytta med att vi i Norden kommer överens om en gemensam maxhalt för nikotin i vitt snus. Det skulle inte bara bidra till bättre folkhälsa, utan också göra det enklare för både konsumenter och tillverkare att navigera i regelverken, säger Berg.
Frågan är aktuell med tanke på att man i Finland planerar en gräns på högst 16,6 mg nikotin per gram, medan Sverige diskuterar en eventuell gräns på 12 mg/gram. Island har en gräns på 20 mg/gram och Danmark ser ut att landa på 10 mg/gram.
I social- och hälsovårdsutskottets behandling av ärendet stödde SDP en lägre nikotinhalt än regeringens förslag (16,6 mg/g) och föreslog en gräns på 12 mg/gram. Bakgrunden till detta förslag var att gränsen borde ligga i linje med de nivåer som eftersträvas i våra grannländer. Till exempel föreslogs det i en rapport som publicerades i Sverige i mars 2024 att nikotinhalten skulle få vara högst 12 milligram per gram produkt.
Kim Berg har därför ställt en skriftlig fråga till de nordiska regeringarna om de är öppna för tanken att harmonisera regleringen av nikotinhalten i vitt snus.
-En gemensam övre gräns i Norden skulle minska risken för smuggling och gränshandel, där konsumenter reser över landsgränsen för att eventuellt köpa produkter med högre nikotinhalt, anser Berg.
Frågan som nu ställs till de nordiska regeringarna är: Hur mycket samarbetar era regeringar kring att uppdatera lagstiftningen gällande vitt snus? Upplever ni att det finns en nordisk nytta i att våra länder skulle komma överens om en gemensam maxhalt för nikotin i vitt snus?
Berg understryker också i sin skriftliga fråga vikten av överenskomna folkhälsomål om att minska nikotinberoendet, särskilt bland unga. Det finns ett stort behov av åtgärder på flera plan för att minska både tobaks- och nikotinanvändningen.