Riksdagsledamot Johan Kvarnström (SDP): Senast nu borde alla inse att vi inte kan skära i vården
Riksdagsledamot Johan Kvarnström (SDP) från Raseborg anser att social- och hälsovårdssektorns pågående kris borde vara ett avgörande bevis för att sektorn inte kan klara sig med mindre finansiering i förhållande till behovet. Regeringen borde därför enligt honom backa från planerna på en åtstramad finansieringsmodell.
– Redan med nuvarande modell ses servicenätet över i många välfärdsområden och det är problematiskt. Lösningar kan finnas, men på sikt blir det omöjligt att hitta hållbara lösningar om regeringen Orpos besparingar på cirka 1,5 miljarder euro ska förverkligas, säger Kvarnström.
Han betonar att det viktiga är att beakta finansieringen i förhållande till behovet. I absoluta tal kommer vården få mer pengar de kommande åren, men servicen kan inte vara lika omfattande och inte ges lika nära då pengarna minskar i förhållande till behovet.
-Det är ofattbart att regeringspartiernas representanter framställer sig som försvarare av vårdsektorn och närservicen, men samtidigt drar undan mattan för varje långsiktigt hållbar lösning genom att dra åt svångremmen på en sektor som redan tampas med njugghet i resurserna, säger Kvarnström.
Ett annat stort problem inom vårdsektorn gäller personalbrist. Kvarnström anser att det i sammanhanget är katastrofalt att regeringen vill förbjuda den typ av avtal som vårdarna lyckats förhandla fram för att ta sig upp ur lönegropen.
-Högerpolitiker talar varmt om vårdpersonalen, men handlingarna talar ett annat språk då de vill förbjuda möjligheten till den löneutveckling som vårdarna förtjänar. Helheten försvåras också av att all invandring skärps i tider då vi behöver fler människor i arbetsför ålder i Finland, säger Kvarnström.
Ett ytterligare problem gäller de planerade höjningarna av vårdavgifterna i specialistvården. Enligt Pensionsskyddscentralens undersökning föranledda vårdutgifter problem för en femtedel av de äldre år 2021.
-Om regeringen både höjer vårdavgifter och momsen på läkemedel samtidigt som indexfrysningar gäller bland annat pensionärers bostadsbidrag blir situationen ohållbar för allt fler äldre, säger Kvarnström.
Han välkomnar ändå flera av principerna i regeringsprogrammet, som vård i rätt tid och temporära satsningar på att åtgärda vårdköerna. Däremot är han inte övertygad om att försäljning av statlig egendom för att finansiera FPA-ersättningar till privat vård är det effektivaste medlet.