Riksdagsledamot Aki Lindén (SDP): Utvecklingen inom privata social- och hälsovårdsbranschen är problematisk – priserna stiger och konkurrensen minskar
Riksdagsledamot Aki Lindén (SDP) är starkt oroad över utvecklingen inom social- och hälsovårdssektorn, där en våg av företagsförvärv har lett till ökade priser och koncentration av marknaden. Lindén, som har lång erfarenhet inom vårdsektorn, påpekade att stora aktörer genom uppköp av mindre företag har skapat en situation där konkurrensen minskat, och priserna för konsumenterna skjutit i höjden.
I fredags diskuterade riksdagen Laura Meriluotos (VF) lagmotion om att se över konkurrenslagen. I sitt anförande hänvisade Lindén till en nyligen publicerad artikel i Kauppalehti, som beskriver hur mer än 620 företagsförvärv inom social- och hälsovården har ägt rum under de senaste tio åren. De fem största aktörerna – Mehiläinen, Terveystalo, Pihlajalinna, Cor Group och Attendo – har stått för nästan hälften av dessa affärer. Enligt artikeln har det totala värdet på de uppköpta företagen överstigit fem miljarder euro. Särskilt aktiv period av köp och försäljningar av företag skedde år 2015-19, då statsminister Sipiläs regering under Samlingspartiets ledning beredde en social – och hälsovårdsreform. Då fanns det en stark uppfattning om att ett litet eller ens medelstort hälsoföretag inte skulle klara sig i fortsättningen på marknaden.
-Det är särskilt bekymmersamt att se hur priserna stigit efter dessa företagsförvärv. När ett stort företag köper upp ett mindre och integrerar det i sin organisation, ökar ofta priserna direkt. Detta skapar i praktiken regionala monopol, och i Finland ser vi nu nästan en duopolsituation där två stora företag dominerar marknaden, säger Lindén
Lindén lyfte även fram problematiken med ”serieförvärv”, där stora aktörer systematiskt köper upp mindre konkurrenter.
-Vi har sett ett tydligt exempel på detta inom hälsovårdstjänster. Företagsköpen leder till att ett fåtal stora företag kan kontrollera marknaden, vilket påverkar priserna för både patienter och offentliga välfärdsområden som tvingas köpa allt dyrare tjänster.
Han betonade att den ökade marknadskoncentrationen inte bara är ett problem för konsumenterna, utan också för den offentliga sektorn.
-Det är en stor utmaning för välfärdsområdenas ekonomi om de måste fortsätta köpa tjänster från ett fåtal privata aktörer på alltmer koncentrerade marknader till stigande priser.
Som en personlig reflektion nämnde Lindén sin egen bakgrund som delägare i ett medelstort läkarcenter, som sedermera såldes till Terveystalo. Lindén avyttrade sitt lilla innehav efter att ha blivit direktör för Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt 2001, och omkring femton år senare såldes företaget för tiotals miljoner euro. Han understryker dock att även om företagsförvärv i sig inte är fel, så är den nuvarande utvecklingen ohållbar och leder till marknadskoncentration och prisökningar.
-Vi behöver se till att de offentliga medlen används på rätt sätt och att konsumenterna får tillgång till tjänster till rimliga priser. Den nuvarande situationen där ett fåtal aktörer kontrollerar marknaden måste adresseras, och vi behöver starkare åtgärder för att skydda konkurrensen inom social- och hälsovården, avslutar Lindén.