Kvarnström (SDP): Regeringen måste ta ansvar och slopa arbetsgruppens förslag om att drastiskt minska antalet sjukhus med jour
Riksdagsledamot Johan Kvarnström (SDP) är ytterst kritisk till de förslag om antal sjukhus med jourverksamhet som en arbetsgrupp vid Social- och hälsovårdsministeriet för fram. Han betonar att oron över tillräckligt med personal och patientsäkerhet är gemensam, men att utmaningarna inte kan lösas med radikala centraliseringar. Istället behöver personalbristen åtgärdas och en starkare betoning på förebyggande hälsovård och primärhälsovård förverkligas.
-I till exempel Nyland är det uppenbart att antalet förlossningssjukhus inte är för många, snarare tvärtom. Rapporten är ensidig och det understryks i den att den har ett ganska snävt fokus. Politiker måste ta ansvar för helheten. Därför är det viktigt att regeringen som tillsatt arbetsgruppen backar från sina sparkrav, ger det nya systemet en chans att förverkliga vårdreformens målsättningar med starkare fokus på primärhälsovård, säger Kvarnström.
Han betonar också att bristen på specialiserad personal inte kan tas som en evig sanning utan bör ses som en utmaning som går att lösa.
-Utbildning är förstås en central del av lösningen. En annan är invandring och på den punkten förvärrar regeringens linjedragningar problemet markant. Invandringspolitiken stramas åt på alla håll, enligt sannfinländska önskemål och Finland blir allt mindre välkomnande. Men utan invandring blir de demografiska utmaningarna stora, så stora att centraliseringar kommer emot förr eller senare.
I diskussionen förs fram hot också mot allmänläkarjouren i Raseborg. Kvarnström påpekar att det inte är den typen av jourer som binder en stor mängd personal.
-Däremot är det just sådan service som behöver ges som närservice och inte kan centraliseras.
Till näst ska ministeriet sammanställa ett mer omfattande material som ska ligga till grund för regeringens eventuella lagförslag.
-Regeringen måste se till helheten, trygga närservice, åtgärda personalbristen och våga satsa på vården. Problemen kan inte sparas och centraliseras bort, säger Kvarnström.