Johan Kvarnström (SDP): Oljebekämpningens utmaningar ska tas på största allvar
Riksdagsledamot Johan Kvarnström (SDP) lyfter i ett skriftligt spörsmål flera frågor om beredskapen för oljebekämpning. Inrikesminister Mikkonens svar pekar på hur bekämpningsberedskapen hela tiden utvecklas och vilka utmaningar som är aktuella.
Kvarnström skriver i spörsmålet att det är beklämmande att beredskapen för bekämpning av av olje- och kemikalieolyckor från fartyg enligt gränsbevakningsväsendet är bra, men otillräcklig.
– Vi måste ha en tillräcklig beredskap, det är det enda ansvarsfulla. Att förebygga olyckor, och snabbt kunna stoppa spridningen och samla upp olja och kemikalier då olyckan ändå inträffar, är vettigare såväl ekologiskt som ekonomiskt, säger Johan Kvarnström från kuststaden Raseborg.
– En del har frågat mig varför jag lyfter den här frågan då det finns mer akuta behov och brännande problem. Men då olyckan är framme är det för sent att vara efterklok, då kan skador bli hutlöst dyra, eller rentav omöjlig att åtgärda om det vill sig riktigt illa, säger Kvarnström som finner frågan högaktuell för att flera förändringar skett de senaste åren, både i teknik och organisering.
I svaret skriver ministern bland annat att en aktuell utmaning gäller nya bränslen som den föråldrade materielen inte är lämpad för. Dessutom finns en oro över upplösningen av Oljeskyddsfonden i samband med utvecklingen av miljöskadefonden.
– Bekämpningsberedskapen bör resurseras tillräckligt och verksamheten behandlas grundligt i samband med att strategin för bekämpning av miljöskador görs upp, säger Kvarnström.
De positiva aspekterna i ministerns svar gäller bland om beställningen av nya fartyg och att Finland som enda Östersjöland kommer att ha en prestationsförmåga med fyra fartyg som kan fungera även på ett kemikaliefarligt område. Dessutom förbättras förmågan att övervaka och leda bekämpningen av miljöskador genom beställningen av två nya spaningsplan.