Sofia Maleike-Ruohola

erikoislääkäri
Ålder: 60
Välfärdsområde: Varsinais-Suomi
Kommun: Salo
Stadsdel: Pertteli

Olen työskennellyt Salossa terveydenhuollossa lääkärinä yli 20 vuotta. Tutuiksi ovat tulleet niin terveyskeskus, sairaala, kuin Tyks. Toimin Salossa lääkinnällisen kuntoutuksen ylilääkärinä ja myöhemmin Kelan Läntisen vakuutuspiirin asiantuntijalääkärikeskuksen johtajana. Monet näkökulmat ovat tuttuja: vastaanottotyö, tiimityö sairaalassa, organisaatiotason kehittäminen ja uudistaminen. Olen fysiatrian erikoislääkäri ja terveydenhuollon johtamiseen koulutettu.

Salossa työttömien terveydenhuollon kehittäminen on yksi esimerkki omasta työstäni. Organisointi ei tuonut lisäkuluja, mutta tuotti hyviä palveluita. Kaupunki säästi sakkomaksuissa. Salon malli otettiin monessa muussa kunnassa käyttöön. 2018 työministeriö esitteli mallin EU-tasolla Suomen esimerkkinä hyvästä terveydenhuollosta työttömille.

Varhaa pitää kehittää koko väestön tarpeet huomioiden. Myös kauempana Turusta pitää väestön saada hyvin palveluita.

Viktigt för mig

Peruspalveluita lähellä kotia

Varhassa on paljon eri toimintoja lakkautettu. Myös monia sellaisia, joissa on ollut hyvää toimintaa ja motivoitunutta henkilökuntaa.

Olen vahvan julkisen terveydenhuollon kannattaja. On väestön etu saada perusterveydenhuollon, mutta myös tavallisimpia erikoissairaanhoidon palveluita lähellä kotia.

Perusterveydenhuolto tarvitsee vahvistamista koko alueella. Säästöjenkin keskellä resursseja tulee jakaa tasapuolisesti, ei keskittäen.

Vanhukset tarvitsevat riittävästi hoivapaikkoja

Vanhusten hoivan aliresurssointi aiheuttaa monia huolia. Muistisairaita liian kauan kotona. Omaisten huolta omista läheisistään. Tyksin päivystyksen ruuhkautumista. Työntekijöille epäinhimillisiä työolosuhteita. Eettistä kuormaa. Kriteereiden liian kireä tulkinta pitää jonot lainmukaisina, mutta ylläpitää ambulanssirallia.

Ei näin. Vanhukset ansaitsevat parempaa.

Hoivapaikkojen määrää ei saa aliresurssoida ja hoivaa tulee saada ajoissa. Riittävä määrä järkevöittää myös työn päivystyksessä.

Panostetaan työntekijöihin

Poliittisessa päätöksenteossa ollaan usein valmiita laittamaan paljon rahaa uudisrakennuksiin. Meillä on alueella valtava määrä sosiaali- ja terveydenhuollon rakennuksia. Suurten ikäluokkien vanhukset ovat ilonamme vain muutaman vuosikymmenen. Ylläpidetään vanhoja rakennuksia hoivan tarpeisiin tarvittaessa remonteilla, mutta säästetään rahat työntekijöiden palkkoihin. Potilaan näkökulmasta on tärkeää saada hoitoa, rakennuksen ikä ei ole se juttu.

Satsataan työntekijöihin, ei uusiin seiniin.