Tiina Cederberg

TtM, työelämäasiantuntija
Ålder: 41
Välfärdsområde: Vantaa-Keravan
Kommun: Vantaa
Stadsdel: Kivistö

Olen sairaanhoitaja AMK ja terveystieteiden maisteri. Olen työskennellyt sote-asioiden parissa yli 15 vuotta. Urani aloitin kliinisessä työssä HUS:ssa sairaanhoitajana teho-osastolla, jonka jälkeen olin esihenkilönä sairaalassa. Tällä hetkellä teen asiantuntijan työtä sote-alan järjestössä, jossa pääsen vaikuttamaan koko sote-alan sekä sote-henkilöstön asioihin laajemmin. Minulla on näin ollen laaja kokemus ja näkemys sote-asioista ja niiden johtamisesta. Tällä hetkellä olen varavaltuutettuna Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella ja olen uudelleen ehdolla aluevaaleissa.

Viktigt för mig

Oikea-aikainen ja yhdenvertainen hoitoonpääsy

Terveydenhuollon perustana tulee olla sairauksien ennaltaehkäisy. Sosiaali- ja terveyspalveluiden painopistettä on siirrettävä ennaltaehkäiseviin ja perustason palveluihin. Nopealla hoitoon pääsyllä ehkäisemme sairauksien pahenemisen ja vähennämme kalliimpien palveluiden tarvetta. Yhä tärkeämpää on ikääntyneiden terveyden ylläpitäminen. Ennaltaehkäisy lisää terveitä elinvuosia ja pidentää työkykyisyyttä, mikä osaltaan vahvistaa taloutta, mikä puolestaan lisää hyvinvointia.

Riittävät henkilöstöresurssit ja laadukas hoito

On taattava riittävät henkilöstöresurssit, jotta sote-alan henkilöstö voi tehdä työnsä hyvin ja potilaat saavat laadukasta hoitoa. Riittävät henkilöstöresurssit lisäävät veto- ja pitovoimaa sekä sitä, että koulutettu ja ammattitaitoinen sote-henkilöstö haluaa pysyä alalla. Työntekijöitä on kannustettava hyvään työsuoritukseen ja tuottavuuden parantamiseen muun muassa sairauspoissaoloja vähentämällä, siten, että hyvä tulos näkyy myös työntekijöiden ansioissa.

Panostetaan johtamiseen

Hoitotyön johtajia tarvitaan asiakaslähtöisten ja tuloksellisten sosiaali- ja terveyspalveluiden tuottamisessa. Heidän vastuullaan on hoitohenkilöstön osaamisen kohdentaminen asiakkaiden hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseksi. Hoitotyön johtajat vastaavat henkilöstön osaamisen ja työnjaon kehittämisestä, henkilöstön saatavuudesta, pysyvyydestä ja työhyvinvoinnista. Samalla he johtavat hoitotyön tutkimuksen ja opetuksen kehittämistyötä sekä henkilöstön osaamisen tarkoituksenmukaista käyttöä.