Panostetaan henkilöstön hyvinvointiin palveluiden kivijalkana

Hyvä johtaminen parantaa henkilöstön jaksamista ja hyvinvointia sekä työpaikkojen kiinnostavuutta. Työkyvyttömyydestä johtuvat poissaolot maksavat miljardeja ja siksi on paitsi reilua, myös järkevää panostaa henkilöstön hyvinvointiin. Olemme sitoutuneet tavoittelemaan merkittävää vähennystä kuntien ja hyvinvointialueiden sairauspoissaoloihin.

Työntekijöitä on kannustettava hyvään työsuoritukseen ja tuottavuuden parantamiseen muun muassa sairauspoissaoloja vähentämällä, siten, että hyvä tulos näkyy myös työntekijöiden ansioissa. Me emme hyväksy naisvaltaisten alojen työntekijöiden tuomitsemista ikuiseen palkkakuoppaan.

Jokaisessa Suomen kunnassa ja hyvinvointialueella on parannettava henkilöstön mahdollisuuksia osallistua työntekijöitä koskevien asioiden valmisteluun ja päätöksentekoon. Toimiva malli voi olla esimerkiksi henkilöstöjaosto, jossa henkilöstöä koskevia asioita valmistellaan ja niistä päätetään.

Jokaiselle työntekijälle on mahdollistettava vähintään kolme täydennyskoulutuspäivää vuodessa. Työntekijöiden pääsy täydennys-, lisä-, erikoistumis- ja parantaa muun muassa sote-alalla hoivan ja hoidon laatua sekä asiakas- ja potilasturvallisuutta. Työssä hankitun osaamisen tunnustamiseen ja urapolkuihin on panostettava niin kunnissa kuin hyvinvointialueilla.

Työntekijän uupuessa tai tapaturman kohdatessa on etsittävä aktiivisesti keinoja, joiden avulla työntekijä voi jatkaa työtään. Työkyvyn haasteissa on hyödynnettävä jäljellä olevaa työkykyä ja mahdollistettava työkokeilu, korvaava työ sekä panostettava soveltuvan työn löytämiseen. Tämä on paitsi inhimillisesti oikein, myös taloudellisesti järkevää.

Olemme sitoutuneet edistämään jokaisessa kunnassa ja hyvinvointialueella työhyvinvointia tukevien työsuhde-etujen, kuten kulttuuri- ja liikuntaetujen tai erilaisten palkitsemiskäytäntöjen käyttöä.

Kunnat ja hyvinvointialueet eivät voi ulkoistaa työnantajavelvoitteitaan, vaan niiden on varmistettava, että myös hankinnoissa ja omissa yhtiöissä noudatetaan hyvää työnantajapolitiikkaa.

  • Työntekijöiden hyvinvoinnista, motivaatiosta ja tuottavuudesta huolehdittava hyvällä johtamisella ja työsuhde-eduilla.
  • Työntekijöitä palkittava hyvistä työsuorituksista ja tuottavuuden parantamisesta esimerkiksi henkilöstörahaston kautta.
  • Työntekijöiden osallistumismahdollisuuksia omia asioitaan koskevaan valmisteluun ja päätöksentekoon lisättävä esimerkiksi henkilöstöjaoston kautta.
  • Jokaiselle työntekijälle vähintään kolme täydennyskoulutuspäivää vuodessa.
  • Työkyvyn haasteissa mahdollistettava työkokeilu, korvaava työ ja panostettava soveltuvan työn löytämiseen.
  • Alihankkijan ja omien yhtiöiden toteutettava hyvää työnantajapolitiikkaa.