Ville Skinnari: Suomen vapaa-ajan kalastus tarvitsee lisää harrastajia – ei uusia maksuja

5.9.2018

SDP:n varapuheenjohtaja, kansanedustaja Ville Skinnari ei lämpene hallituspuolueiden halukkuudelle avata kalastuslaki uudestaan.

– Lakia uudistettiin vastikään ja olisi kohtuutonta tässä vaiheessa lähteä esittämään kalastusmaksuja yli 65-vuotiaille. Myös Suomen Vapaa-ajan Kalastajat, jonka puheenjohtaja olen, vastustaa kalastuslain avaamista ja uusia maksuja. Eläkeläisiin kohdistettujen maksujen sijaan hallituksen tulisi kiinnittää erityistä huomiota kalastusharrastuksen lisäämiseen sekä kalastajien neuvonnan ja valvonnan tehostamiseen maksukertymän nostamiseksi. Yli 65-vuotiaiden oikeus kalastaa ilman kalastohoitomaksua on ollut SDP:n tahto ja näin se tulee olemaan jatkossakin.

Skinnarin mukaan hallituksen tulisi keskittyä laajemmin lasten ja nuorten luontosuhteen ja osaamisen kehittämiseen.

– Liian monet nuoret ovat etääntyneet luonnosta. Se on tarkoittanut samalla vieraantumista esimerkiksi kalastuksen harrastamisesta. Kalastajamäärät ovat laskeneet koko 2000-luvun, mutta trendi näyttää taittuneen viime aikoina. Kalastusharrastus lisääntyy erityisesti alle 10-vuotiaiden ja yli 45-vuotiaiden suomalaisten keskuudessa.

Kansanedustaja muistuttaa, että eläinsuojelun ja kestävän kalastuksen näkökulmien kehittämisen lisäksi painopiste pitää olla harrastajamäärän lisäämisessä.   

– Kalastuspolitiikan keskiössä on paitsi kalakantojen kestävä käyttö, myös laajojen yleiskalastusoikeuksien ylläpitäminen. Kalatalouden rahoittamisen turvaaminen edellyttää riittävää eteenpäin katsomista. Meidän täytyy panostaa toimiin, joilla täysi-ikäistyviä nuoria sekä maksuikäisiä aikuisia saadaan lisää kalastusharrastuksen pariin. Vuosikohtaisten maksujen määrä on viimeisen 15 vuoden aikana pudonnut kolmanneksen, eli noin 100 000 kappaletta.

Suomen talousvyöhykkeellä ja yleisillä vesialueilla meressä jokaisella kalastonhoitomaksun suorittaneella sekä jokaisella alle 18-vuotiaalla ja yli 65-vuotiailla Euroopan talousalueeseen kuuluvan valtion kansalaisella on oikeus harjoittaa vapaa-ajan kalastusta.

Jaa sosiaalisessa mediassa