Vihapuheesta ja vihanpidosta tehtävä loppu

Ajankohtaista 14:10

SDP:n puoluesihteeri Reijo Paananen vaatii Suomen mielipidevaikuttajia irtisanoutumaan yksiselitteisesti vihapuheista, vihanpidosta sekä oman käden oikeuden käyttämisestä. Paanasen mukaan uusnatsien väkivallaksi kääntynyt mielenilmaus Jyväskylässä on oire pahemmasta.

– Nyt on selvästi kerrottava, että joidenkin ihmisryhmien leimaaminen vihollisiksi ei ole oikea ratkaisu. Väkivaltainen käyttäytyminen ja lainvalvonnan ottaminen omiin käsiin ovat omiaan lietsomaan pelkoa ja epävarmuutta. Se ei kuulu suomalaiseen elämänmenoon.

Paanasen mukaan hiljaisuus tulkitaan helposti hyväksynnäksi.
– Viime viikon rauhalliset mielenilmaukset suvaitsevan Suomen puolesta kertovat, että kansalaiset ovat huolissaan vihapuheen vaikutuksista. Nyt on kaikkien poliitikkojen syytä olla mukana tässä rintamassa ja sanoa ääneen, että väkivalta ei ole ratkaisu.

Paananen muistuttaa, että Suomen vahvuus on ollut se, että heikoimmassakin asemassa olevasta on pidetty huolta.
– Kun ihmisten perustarpeet on tyydytetty, on vähemmän syytä hakea syntipukkeja muista. Siksi näinä vaikeinakin aikoina on huolehdittava siitä, ettei Suomeen muodostu joukkoa, jolla ei ole edellytyksiä huolehtia toimeentulostaan.