Vainio: Tukholmassa on näytettävä, Niinistö

Ajankohtaista 09:07

Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama saapuu syyskuussa Tukholmaan tapaamaan pohjoismaiden johtoa. SDP:n varapuheenjohtaja Eero Vainio patistaa tasavallan presidentti Sauli Niinistöä ottamaan paikkansa Suomen ulkopoliittisena johtajana ja nostamaan NSA:n salakuuntelujupakan pöydälle tulevassa Tukholman kokouksessa.

– On ymmärrettävää, että Niinistö puhuu mielellään taloudesta, onhan hän entinen valtiovarainministeri. Toivoisin silti, että hän ottaisi enemmän vastuuta nykyisestä toimialueestaan ulkopolitiikassa entisen toimialueensa sijaan. Tärkeä paikka on Yhdysvaltain presidentin tapaaminen, jossa Niinistön tulisi ottaa esille se, että Suomi tuomitsee kansalaistensa ja edustajiensa vakoilun, Vainio sanoo.

– Korvapuustien ja lihapullien lisäksi Pohjoismaiden johtajien tulee tarjoilla Obamalle myös pohjoismaista rehtiyttä, kyytipoikana rehellisyys. Tukholman tapaamisessa Obamalta on vaadittava vastauksia NSA:n salakuunteluvyyhdistä. Samalla on muistutettava presidenttiä siitä, etteivät eurooppalaisten ihmisoikeudet ole kauppasopimusten kylkiäistavaraa, vaan keskeinen osa koko yhteisen Euroopan identiteettiä.

Jo aiemmin tällä viikolla demarimeppi Liisa Jaakonsaari vaati, että Yhdysvaltojen ja EU:n välisen vapaakauppasopimuksen neuvotteluissa on keskusteluun nostettava myös Yhdysvaltojen salakuuntelujupakka: ”Euroopan kansalaisilla on oikeus saada faktat pöytään tämän asian suhteen niin pian kuin mahdollista. Pohjoismaiden ja Baltian pääministereillä ja Suomen presidentillä on nyt mahdollisuus tähän Tukholman kokouksessa”, Jaakonsaari sanoi blogissaan.

– Olen Liisan kanssa täysin samaa mieltä. Niinistön on syytä muistuttaa Obamaa siitä, että rikollisuutta ja väärinkäytöksiä torjutaan sivistysvaltioissa ennen kaikkea yhteisin sopimuksin ja yhteistyön keinoin. Meillä on käytössämme monia organisaatioita, joilla tätä yhteistyötä on tehty vuosikymmenien ajan menestyksekkäästi. Yksi valtio ei enää voi julistautua maailmanpoliisiksi, se aika on mennyttä.