Urpilainen: Rakennepaketti kertoo Suomen hoitavan asiansa

Ajankohtaista 18:03

Valtiovarainministeri, SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen pitää hallituksen rakennepakettia erittäin merkittävänä Suomelle. Julkisen talouden epätasapaino, jota sillä korjataan, on vakava. Urpilainen puhui lauantaina SDP:n puoluevaltuustossa Salossa.
– Kun elokuussa käynnistin rakennevalmistelut, oli jo tuolloin selvää, että urakasta tulee vaativa. Sitä se on kiistatta ollut, mutta rakennepaketti on nyt kasassa. Tämä on selvä viesti: Suomi hoitaa asiansa.
– Nyt on myös erinomaista, että pääsemme keskustelemaan perusteellisesti hallituksen ja opposition vaihtoehdoista. Haasteet, joihin on vastattava ovat suuria: julkisen talouden epätasapaino, suhdannetilanne sekä teollisuuden rakennemuutos.
Kunnille enemmän vapautta päättää palveluista
Rakennepaketti on hyvinvointivaltion peruskorjausta. Se lisää Urpilaisen mukaan työn määrää Suomessa. Se nostaa myös julkisen sektorin tuottavuutta.  Nyt kevennetään vuosikymmenten ajan paisutettua kuntien tehtävätaakkaa. Jatkossa kunnilla on aiempaa enemmän vapautta itsellään päättää palveluista.
– Kokonaisuus luo uskottavan tien kestävyysvajeen selättämiseksi. Se vahvistaa hyvinvointivaltion rahoituspohjaa turvaten vanhustenpalveluja, terveydenhuoltoa ja koulutusta. Paketti on neljäs pilari hallituksen talouspolitiikan kokonaisuudessa budjetin, työllisyyslisäbudjetin ja tupon rinnalla.
Ei varaa levätä laakereillaan
Urpilainen varoittaa, että rakennepaketista huolimatta ei Suomessa ole varaa levätä laakereillaan. Toimien vaikuttavuutta on seurattava.
– Työ jatkuu. Rakennepaketin jälkeen tarvitaan edelleen työllisyyttä ja kasvua tukevia toimia. Suomi ja hyvinvointivaltio elää työstä. Siinä on myös rakennepaketin sydän ja punainen lanka.