Timo Harakka vastaa Mikael Pentikäiselle: SDP puolustaa pienyrittäjiä, jotka eivät kiinnosta etujärjestöä

Ajankohtaista 15:34

Timo Harakka

SDP on tehnyt useita pienyrittäjien asemaa parantavia esityksiä, jotka Suomen Yrittäjät on tyrmännyt ideologisista syistä, toteaa kansanedustaja, demarien valtiovarainvastaava Timo Harakka.

– Heti vaalikauden alussa teimme yrittäjäpaketin. Siinä ehdotimme mm. ensimmäisen ulkopuolisen työntekijän palkkavähennystä sekä panostuksia uusyrityskeskuksiin ja luovien alojen yritysten kasvuun, Harakka luettelee.

– Näiden yksinyrittäjiä ja mikroyrittäjiä hyödyttävien aloitteiden sijaan Suomen Yrittäjät lobbasi maahan ns. yrittäjävähennyksen. Eduskunnan tietopalvelu on todistanut, että 60 prosenttia eli peräti 75 miljoonaa valuu kahden ylimmän tuloluokan taskuihin. Ky-muotoiset apteekkarit, asianajajat ja jopa pääomasijoittajat saavat joka vuosi tuhansien eurojen ylimääräisen verolahjan.

– Vaalikauden mittaan tämä työllisyyden ja kasvun kannalta täysin hyödytön tukiainen kasvaa puoleen miljardiin euroon. Ollakseen uskottava yritystukityöryhmän täytyy karsia se ensimmäisenä, Harakka toteaa. Yhtä hyödytön, mutta kallis, on nykyhallituksen toteuttama perintö- ja lahjaveron alennus.

Tilalle SDP on tarjonnut aidosti pienituloisia yrittäjiä auttavan toimen, jota he itse hartaimmin toivovat: että yritys maksaa arvonlisäveroa vasta 30 000 euron liikevaihdosta.

– Tämänkin aloitteemme Suomen yrittäjät haukkui maan rakoon vain ideologista syistä. Mutta kuinka kävikään? Yksinyrittäjien ja Naisyrittäjien painostuksesta Suomen Yrittäjät käänsi kelkkansa ja tuli SDP:n linjalle. Tätä Mikael Pentikäinen (kesk.) ei paljon mainosta.

Harakka toteaa, että osinkoveron huojennusten korjaus sisältyy kahteen Valtiovarainministeriön asiantuntijaryhmän ohjelmaan, joista ensimmäistä johti valtiosihteeri Martti Hetemäki 2010 ja jälkimmäistä vero-osaston ylijohtaja Terhi Järvikare viime vuonna.

– SDP kuuntelee asiantuntijoita. Suosittelen samaa myös Mikael Pentikäiselle.