Taavitsainen: Lapset eivät voi odottaa ”aikojen paranemista”

Ajankohtaista 10:30

Satu Taavitsainen

SDP:n kansanedustaja Satu Taavitsainen veti vappupuheessaan johtopäätöksen, että Juha Sipilän (kesk.) hallitus on välinpitämätön työttömyyden edessä ja sen talousresepti ei toimi. Leikkauspolitiikka hänen mukaansa ei ole missään maassa aikaansaanut kasvua ja työllisyyttä. Taavitsainen puhui vappujuhlassa Mikkelissä.

-Hallitus sysää vastuun työttömyydestä ihmisille hyläten heidät oman onnensa nojaan. Työttömyys ei ole ihmisten vika, vaan johtuu yhteiskunnan talouspolitiikan epäonnistumisesta. Työhaluja ihmisillä kyllä on, mutta työpaikkoja ei ole, sanoi Taavitsainen.

Taavitsaisen mukaan työttömyys ei poistu pelkästään markkinatalouden pelisäännöillä, vaan tarvitaan vahvaa valtiota. Nollatuntisopimusten ja palkansaajien halpuuttamisen varaan laskettu työllisyyspolitiikka ei ole kestävällä pohjalla. Työllistymistä ei edistetä kyttäämällä, kepittämällä ja kehottamalla työttömiä ilmaisiin työnäytteisiin.

-Milloin hallitus alkaa vaatia työnantajilta, että työntekijöille on maksettava palkkaa, jolla tulee toimeen? Taavitsainen kysyi.

Taavitsainen on huolissaan lapsiperheiden hyvinvoinnista. Varhaiskasvatuksen ja koulutuksen laadullinen heikentäminen, sosiaali- ja terveystoimen ja päivähoidon maksukorotukset lisäävät eriarvoisuutta, terveyseroja ja köyhyyttä, kasvattavat riskiä syrjäytyä ja nostavat kynnystä mennä töihin. Ne masentavat ihmisiä.

-Suomesta pitää rakentaa lapsi- ja perheystävällinen yhteiskunta. Hyvinvoiva ja vauras Suomi rakentuu hyvälle lapsuudelle, jolloin luodaan perusteet aikuiselämän mahdollisuuksille. Lapsuutta ei voi uusia, eikä hankkia jälkikäteen. Lapsuus on lasten elämä tässä ja nyt. Lapset eivät voi odottaa ”aikojen paranemista”, muistutti Taavitsainen.

-Lähetämme yhdessä tästä vapputilaisuudesta suoran viestin porvareille ja perussuomalaisille: Sen minkä lapsilta leikkaat, sen elämältä leikkaat!

Taavitsaisen mukaan Sipilän ”yhtiöittämishallitus” on lakaissut aluepolitiikan maton alle tehden historiallisen voimakasta keskittämis- ja yksityistämispolitiikkaa.

-Koulutuspaikat keskitetään, junavuoroja lopetetaan, posti ja taksit eivät kohta enää kulje maaseudulla, käräjäoikeuksia ja poliisilaitoksia suljetaan ja pian myydään maantiet ja rautatiet eniten tarjoavalle. Metsähallitus jo yhtiöitettiin jo ja seuraavaksi yhtiöitetään sosiaali- ja terveydenhuolto ja sen jälkeen varmasti pohjavedet ja hengitysilma, Taavitsainen luetteli hallituksen aikaansaannoksia.

-Politiikka on ihmiskätten työtä, eivätkä päätökset tipahda taivaasta. Tällaista kädenjälkeä syntyy keskustan, perussuomalaisten ja kokoomuksen hallitukselta. Juha Sipilän johdolla Suomi on menossa aivan väärään suuntaan, totesi Taavitsainen.

-Vahvan tehtävä on suojella heikkoja. Me sosialidemokraatit emme luovuta taistelussa tavallisen ihmisen puolesta, Taavitsainen päätti ja kannusti kansaa antamaan seuraavissa vaaleissa hallituspuolueille punaisen kortin ja lähtöpassit kentältä.