Suomen suunta on vientivetoinen työllistävä kasvu

Ajankohtaista 07:25

– Talous on saatava kuntoon, mutta ei pieni- ja keskituloisten ihmisten kustannuksella, SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne vaatii.

SDP:n talouspoliittinen ohjelma tarjoaa Suomen suunnaksi vientivetoista työllistävää kasvupolitiikkaa. Hyvinvointivaltion ylläpitäminen on mahdollista vain korkean työllisyysasteen kautta niin, että työtä on tarjolla kaikille terveille työikäisille.

– Tavoittelemme vähintään 2 prosentin kasvua ensi vaalikauden loppuun mennessä. Sen kautta saavutettava työllisten määrän ja työllisyysasteen merkittävä nostaminen on perusedellytys julkisen talouden kestävyyden korjaamiseksi, SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne sanoo.

– Julkisen vallan tulee omilla toimillaan aktiivisesti tukea talouden uudistumista. Onnistuminen vaatii tuekseen laajamittaista yhteistyötä eri toimijoiden välillä, konsensuspolitiikkaa.

Työllistävän kasvun avaimet löytyvät muun muassa kilpailukyvyn parantamisesta kaikilla osa-alueilla, viennin pohjan laajentamisesta, investointien edistämisestä, yritysten liiketoiminta- ja työllistämisedellytysten parantamisesta sekä eriarvoisuuden vähentämisestä. Viennin kasvu mahdollistaa myös kotimarkkinoilla toimivien alojen ja työllisyyden kestävän kasvun.

Julkisen talouden tasapainottaminen ja kestävyysvajeen kurominen umpeen edellyttävät paitsi kasvua ja korkeampaa työllisyyttä, myös rakenneuudistuksia ja sopeutusta.

– Rakenteiden remontointi on ensisijaista. SDP on valmis vauhdittamaan yhteiskunnan kestävää uudistumista, koskee tämä siten sote-palveluita, sosiaaliturvaa, perhepolitiikkaa, koulutusjärjestelmää, työvoimapolitiikkaa tai läpileikkaavaa digitaalisaatiota, Rinne toteaa.

SDP varautuu tulevalla vaalikaudella päätöksiin valtion talouden neljän miljardin euron sopeutuksesta, josta kolme miljardia tulee päättää heti vaalikauden alussa. Menosopeutusta määrästä olisi 2/3 ja tulosopeutusta 1/3.

– Suomen talousahdingon syvyyden ja kasvun hitaan käynnistymisen vuoksi merkittävä sopeutus on välttämätöntä. Se on toteutettava oikeudenmukaisesti ja tultava voimaan asteittain. Liian nopea sopeutus jarruttaa kasvua ja heikentää työllisyyttä.