Suna Kymäläinen: Väkivaltaiset lastenohjelmat vain iltakatseluaikaan, haittamerkintäkäytännöt yhtenäisiksi

Ajankohtaista 11:54

Kansanedustaja Suna Kymäläinen (sd.) on huolissaan lapsille suunnatun väkivaltaisen mediasisällön valvonnan löyhentymisestä. – Liian usein televisiokanavien lastenohjelmista puuttuu ikärajamerkinnät, tai mainoskanavilla ajetaan lastenohjelmien väliin mainoksia, joita ei voi mitenkään pitää lasten kasvua ja kehittymistä tasapainoisesti ohjaavina. Neuvot lasten ruutuajan säätelystä menevät hukkaan, jos sisältö ei täydellisesti vastaa lapsikatsojan vuorokausirytmiä kokonaisuudessaan, Kymäläinen sanoo.

Kymäläinen pitää lasten varhaista väkivallalle altistumista huolestuttavana ja uskoo sen vaikuttavan lasten käytökseen. 

– Näin syyslomaviikon päätteeksi useassa perheessä on havahduttu siihen, että monet tietokone-, konsoli- tai nettipelit on ikäraja- tai sisältömerkitty joko väärin tai harhaanjohtavalla tavalla.  Lisäksi väkivaltaisia pelejä myydään esimerkiksi kirpputoreilla lapsille noudattamatta ikärajamerkintöjä, Kymäläinen ihmettelee.

Kymäläinen aikookin jättää hallitukselle kirjallisen kysymyksen aiheesta heti ensi viikon alussa. Kymäläinen tahtoo tietää, mihin toimiin hallitus aikoo ryhtyä lähetysaikansa puolesta lapsille kohdennettujen piirrettyjen väkivaltaohjelmien rajoittamiseksi ja niiden siirtämistä iltakatseluaikaan, miten lapsiin kohdistuvien väkivaltalelujen mainonta ja markkinointi voi olla sallittua samoilla hahmoilla lähetettävän ohjelman mainoskatkoilla, mihin toimiin hallitus ryhtyy ikärajamerkintöjen yhtenäistämiseksi eri peleissä ja niiden eri jakelumuodoissa sekä myynnin tarkastamiseksi myös kirpputoreilla?