SDP:s vice ordförande Matias Mäkynen: Halla-aho är beredd att försämra tryggheten för vanliga arbetstagare

3.6.2021

Riksdagsledamot Matias Mäkynen (SDP) anser att Jussi Halla-ahos (Sannf) förslag om att de finländska lönerna ska sänkas är oroväckande.

-Nu är det klart för alla att Jussi Halla-aho är beredd att försämra tryggheten för vanliga arbetstagare. Det som sannfinländarna föreslår skulle leda till instabilitet på den finländska arbetsmarknaden, en försämrad köpkraft och ökad osäkerhet. Med andra ord vill Halla-aho skrota välfärdsstaten och föra Finland tillbaka på alla sätt. Halla-ahos nya finanspolitiska riktlinjer skiljer sig väsentligt från tidigare linjedragningar inom sannfinländarna, säger Mäkynen.

I sitt tal till sannfinländarnas partifullmäktige i lördags krävde Halla-aho bl.a. sänkta löner, försämringar av utkomstskyddet för arbetslösa och uppsägningsskyddet, samt slopandet av kollektivavtalets allmänt bindande verkan. Halla-aho bestyrkte partiets nya linjedragningar i Iltalehtis ordförandepaneldebatt i onsdags.

– Ett litet land som Finland kan inte konkurrera med billig arbetskraft och försämringar i anställningstryggheten. Vårt lands framgång bygger på att vi kan konkurrera med kompetens. Slopandet av våra allmänt bindande kollektivavtal innebär en nedskärning på 15–25 procent av arbetstagarnas årsinkomster. Skulle du vara beredd att minska dina inkomster med 25 procent när sannfinländarna får besluta om att avveckla kollektivavtalssystemet och försämra arbetstagarnas trygghet, undrar Mäkynen.

Enligt Mäkynen står SDP för de anställdas trygghet och för stabiliteten på arbetsmarknaden.

– Vi är av den uppfattningen att sysselsättningen inte uppnås av att människors ställning försvagas, utan genom att kompetensen, forskningen och välfärden stärks. Anställningstryggheten skapar stabilitet på arbetsmarknaden, gör det möjligt att utveckla sig själv och ta risker. Dessa är Finlands styrkor och konkurrensfaktorer som sannfinländarna och den övriga högern inte tycks kunna värdesätta, konstaterar Mäkynen.

Dela på sociala medier