SDP:s Kim Berg: Kirurgiska jourberedskapen tryggad

14.1.2021

Enligt SDP:s riksdagsledamot Kim Berg, medlem av riksdagens social - och hälsovårdsutskott, är det ytterst viktigt att man genom den förordning som träder i kraft på fredagen säkerställer att centralsjukhusen kan upprätthålla jourberedskapen av kirurgiska operationer.

Statsrådet har uppdaterat förordningen om centralisering inom den specialiserade sjukvården för att upprätthålla den kirurgiska jourberedskapen på olika håll i Finland utan att ge avkall på kvaliteten, effektiviteten och patientsäkerheten.

– Vid centralsjukhusen kan man i fortsättningen göra mera krävande kirurgiska operationer och inom specialupptagningsområdena kan man delvis komma överens om att antalet sjukhusspecifika operationer får underskridas, om förutsättningarna i övrigt uppfylls. Genom ändringen stärker man också Vasa centralsjukhusets uppgifter som gäller den nationella samordningen av utvecklingen och planeringen av klient- och patientsäkerheten, berättar en nöjd Kim Berg.

I och med förordningsändringen främjas genomförandet av den regionala arbetsfördelningen. Operationerna för vissa cancertyper har strukits från listan över specialiserad sjukvård som centraliseras till universitetssjukhusen. I fortsättningen kan de under vissa förutsättningar också göras vid ett centralsjukhus. Antalet operationer per sjukhus kan underskridas inom endoproteskirurgi och ryggkirurgi samt vid operationer av bröstcancer, ändtarmscancer, tjocktarmscancer och njurcancer, om det är ändamålsenligt på grund av avstånden och befolkningens servicebehov.

– Tillräcklig jour dygnet runt samt kvaliteten, patientsäkerheten, kompetensen och vårdhelheten ska säkerställas i samarbete med universitetssjukhuset, konstaterar Berg.

I förordningen om centraliseringen räknas de uppgifter upp som koncentreras enbart till de fem universitetssjukhusen.

Dela på sociala medier