SDP:s Berg och Mäkynen: Regeringens proposition om temporära ändringen av kommunallagen skapar ekonomisk lättnad för kommunerna

14.10.2020

Riksdagen diskuterar idag regeringens förslag om att tillfälligt ändra kommunlagen. Propositionen ger lättnader för kommunerna och ger dem mer tid att balansera deras ekonomi. SDP:s riksdagsledamöter Kim Berg och Matias Mäkynen tackar regeringen för en proposition som skapar lättnader för kommunerna gällande kostnader som coronakrisen har orsakat. Kommunerna har nämligen haft det utmanande hela året.

– Den tillfälliga ändringen av kommunlagen gör det möjligt att avvika från den nuvarande skyldigheten att täcka kommunala underskott. Vi anser att lagförändringen är berättigad, eftersom kommunerna inte är skyldiga för de överraskande kostnaderna som har uppstått på grund av coronakrisen. Det skulle vara fel att tvinga kommunerna att balansera sin ekonomi inom den tidsram som fastställts i den nuvarande skyldigheten att täcka underskott, säger Berg.

Berg och Mäkynen vill tacka regeringen för de åtgärder som de har gjort för kommunerna. De vill även tacka regeringen för det ekonomiska stöd som kommunerna kommer att få, men dessutom för förlängningen i skyldigheten att täcka underskott. Det här leder till konkreta lättnader för kommunerna, nu när de kämpar med ekonomiska svårigheter och försöker planera sin ekonomi för de kommande åren. Till exempel Vasa drar nytta av denna tillfälliga lagförändring och det gläder Berg och Mäkynen.

– Förhoppningsvis kommer så många kommuner som möjligt att ta i hänsyn denna proposition i budgeten för nästa år och när de planerar ekonomiplan för de kommande åren. Regeringen har nu stött kommunerna på ett sådant sätt, att kommunerna nu kan avstå från att göra de mest skadliga nedskärningarna i tjänster och gällande personal, säger Mäkynen.

Dela på sociala medier