SDP:n Viljanen kiittelee periaatepäätöstä: aluepolitiikka on tuotu 2020-luvulle

31.3.2022

SDP:n kansanedustaja ja hallintovaliokunnan jäsen Heidi Viljanen pitää merkittävänä valtioneuvoston tänään tekemää periaatepäätöstä monipaikkaisuuden edistämisestä sekä suunnitelmaa valtion palveluiden sijoittumisesta.

– On hyvä, että koronapandemian opit käytetään hyödyksi nyt. Etätyö ja digitaaliset palvelut ovat tulleet arkeemme pysyvästi ja tämä luo monenlaisia uusia mahdollisuuksia, joilla voidaan vahvistaa alueiden elinvoimaisuutta ja valtion kilpailukykyä työnantajana samalla kun edistetään monipaikkaista työtä, opiskelua ja asumista, toteaa Viljanen.

Viljanen huomauttaa, että uudessa monipaikkaisuuden mahdollistavassa maailmassa tarvitaan kokonaisnäkemystä siitä, miten uudenlaisia palveluja kehitetään ja miten niiden keskiöön saadaan ihmislähtöisyys.

– Digitaalisella asioinnilla on paikkansa, mutta myös käyntiasioinnin mahdollisuudesta on tärkeä huolehtia, huomauttaa Viljanen.

Viljanen korostaa, että kunnilla on muutenkin iso merkitys monipaikkaisuuden kehittämisessä ja hyödyntämisessä.

– Kunnat voisivat tarjota etätyöskentelyyn esimerkiksi laadukkaita yhteiskäyttötiloja, joissa onnistuisi etätyöläisellä niin hiljainen työskentely kuin videoneuvottelukin. Samalla voisi syntyä uusia verkostoja ja yhteistyötä eri toimijoiden kesken.

Viljanen muistuttaa, että keskiössä jatkotyössä on toimivat ja turvalliset tietoverkot.

– Nyt tulee voimakkaasti edistää viestintäverkkoinfrastruktuurin alueellista ja laadullista kehitystä. Kattavien ja toimivien viestintäyhteyksien avulla mahdollistetaan niin työhön, opiskeluun kuin vapaa-aikaankin liittyvä asiointi ja palvelut paikkariippumattomasti.

Viljanen muistuttaa myös, että monipaikkainen työ on myös ilmastopolitiikkaa, kun tilatarpeet ja energiankulutus vähenee.

– Asia, missä monipaikkaisuuden ja digitalisaation edistämisessä pitää käyttää suurta harkintaa on koulutus. Korona-aikana olemme nähneet, että lähiopetuksen merkitys oppimiseen ja hyvinvointiin on valtava. Joskus voi kuitenkin olla paikallaan hyödyntää digitalisaatiota pedagogisesti tarkoituksenmukaisella tavalla ja näin mahdollistaa ajasta ja paikasta riippumaton koulutus ja opiskelu.

Jaa sosiaalisessa mediassa