SDP:n varapuheenjohtaja Feldt-Ranta: Hallituksen taantumuksellinen ajattelu vie Suomea vuosikymmeniä taaksepäin

Ajankohtaista, Vappu 11:53

Maarit Feldt-Ranta

Pohjoismaisen yhteiskuntamallin menestys tunnustetaan laajasti ja sen aikaansaamia tuloksia pidetään yhteisinä. Tänään 100-vuotiaassa Suomessa tätä edistyksellistä ja maailmalla ihailtua yhteiskuntamallia kuitenkin haastetaan monella tapaa.

– Koulutukseen kohdistetaan miljardileikkauksia; enää ei olekaan niin väliä, pääseekö jokainen nuori halutessaan korkeakoulutukseen. Enää sopimusyhteiskunnallakaan ei ole niin väliä; paikallisen sopimisen nimeen vannovat ajavat mallia, jossa jokainen neuvottelee itselleen omat palkat ja ehdot – on helppoa nähdä kuka siinä voittaa ja kuka häviää. Enää päivähoito ei olekaan jokaisen lapsen oikeus, vaan virkamiehen päätös. Ja tasa-arvostakin voidaan hyvin tinkiä; 12 miespuolista ministeriä määrä tahdin maan hallituksessa, naisia on mahtunut mukaan enää 5. Kaikki oikein isot asiat sovitaan kolmen miehen kesken.  Perhevapaita ei haluta uudistaa, koska naisen paikka on kotona ja on jonkun muun murhe, kun naisen eläke aikanaan jää kotona vietettyjen vuosien jälkeen miehen eläkettä merkittävästi pienemmäksi. Myös EU-erolla on varaa flirttailla eikä kansainvälinen solidaarisuus ole enää meidän murhe. Ja ainakaan tänne ei haluta uutta verta tai uusia ajatuksia maailmalta, Maarit Feldt-Ranta summaa hallituksen politiikkaa vappupuheessaan.

– Keskustan, Kokoomuksen ja Perussuomalaisten viimeaikaiset linjaukset huokuvat taantumuksellista, kansallismielistä, sisäänpäinkääntyvää ja maskuliinista arvopohjaa. Hallituksen edustama taantumuksellinen politiikka ei vie meitä eteenpäin, se vie meitä vain taaksepäin, Feldt-Ranta sanoo.

Feldt-Ranta painotti myös, että hallituksen ajama julkisten palveluiden pakkoyhtiöittäminen ja markkinalogiikan mukaan toimiminen tulee muuttamaan koko hyvinvointivaltion perustan.

– On vaarana, että sosiaali- ja tervespalveluista tulee pelkkää bisnestä, jota ei ohjaa sosiaali- ja terveyspoliittiset, kaikkia kansalaisia koskevat tavoitteet, vaan voiton tavoittelu. Hallituksen kaavailemassa muodossa sote- ja maakuntauudistus on valtava hyppy tuntemattomaan, jota ei ole kokeiltu missään päin maailmaa. Meidän tehtävämme on tänä keväänä huolehtia siitä, että soteuudistus etenee ilman, että terveyskeskukset, neuvolat, vanhuspalvelut ja hoivakodit ajetaan markkinoille. Ei ole oikein, että mahdollistetaan palveluihin tarkoitettujen verovarojen kanavoiminen yksityisten osakkeenomistajien pankkitileille tai kaikkein vähiten, ettei voida varmistua siitä, että verovarojen avulla taotusta voitosta maksetaan verot Suomeen. Pidän järkevänä, että soteuudistus toteutetaan vaiheittain ja että näin vältetään pahimmat riskit ja sudenkuopat, joita hallituksen mallissa on kosolti, Feldt-Ranta sanoo.

Feldt-Ranta puhuu 1.5.2017 klo 11 Nummelassa Veikko Hellen torilla, klo 13 Hyrylän torpalla Tuusulassa ja klo 14 Halkian työväentalolla Pornaisissa.