SDP:n Väätäinen: Lapsilla ja lapsiperheillä on lupa odottaa yhteiskunnalta kykyä ennakoida tulevaa

Ajankohtaista 06:12

Suomi tarvitsee pitkäjänteistä, hallituskaudet ylittävää yhteistyötä lapsi- ja perhemyönteisemmän yhteiskunnan rakentamiseksi. Antti Rinteen hallitus on sitoutunut lapsi- ja perhemyönteisen lapsistrategian luomiseen.

– Monessa perheessä ei tarvitse keskustella jättääkö lapsi jääkiekon vai jalkapallon harrastamisen. Ei tarvitse, koska heillä ei tähänkään asti ole ollut mahdollisuutta harrastaa perheen taloudellisen tilanteen vuoksi. Talouden niukkuuden lisäksi lapsia ja nuoria ahdistaa yleinen yhteiskunnan tilanne. Eriarvoisuus ja osattomuus. Kiusatuksi tulemisen kokemukset, perheeseen vaikuttavat terveyden ja työttömyyden vaikeudet, kertoo Väätäinen.

– Tilanteen korjaamiseksi ei riittää yksi tai kaksi toimenpidettä. Kaikilla hallinnontasoilla joudutaan miettimään toimenpiteitä, jotta lapsiperheiden tilanne korjaantuisi pysyvästi. Jokaisen meidän elämässä on yllättäviä käänteitä, joihin on vaikea ennalta varautua, mutta lapsilla ja lapsiperheillä on lupa odottaa yhteiskunnalta kykyä ennakoida tulevaa, korostaa Väätäinen.

– Hallituksen tae jokaisen lapsen mahdollisuudesta osallistua maksuttomaan ja mieluisaan harrastukseen koulupäivän aikana vähentää eriarvoisuutta ja parantaa lasten sekä perheiden hyvinvointia. Me tiedämme, että korjaavat toimet ovat kalliimpia kuin ennaltaehkäisevä työ. Ennen kaikkea ennaltaehkäisevä työ vähentää pysyviä vahinkoja, sanoo Väätäinen.