Sdp:n Torsti vaatii pikakokousta – opetusministerin pitää arvioida ammatillisen koulutuksen ongelmat heti

21.10.2018

Ammatillisen koulutuksen ongelmia nousee nyt julkisuuteen päivittäin. Viimeisimpänä otsikoissa on ollut lähihoitajakoulutus, josta soveltuvuustestit on poistettu.

Ammatillisen koulutuksen ongelmia nousee nyt julkisuuteen päivittäin. Viimeisimpänä otsikoissa on ollut lähihoitajakoulutus, josta soveltuvuustestit on poistettu.

-Ministeri on nyt luvannut puuttua tähän yhteen alaan. Se on hyvä alku, mutta tämä ei riitä. Toistan siksi aiemman ehdotuksen.  Tarvitsemme pikaisella aikataululla jonkinlaisen hätäkokouksen, jotta ammatillisen koulutuksen tilanne arvioidaan koulutuksen järjestäjien ja päättäjien kesken, Torsti toteaa.

-Tavoitteena on saada ammatillinen koulutus kuntoon ja kenttää rauhoitettua. Jatkuvat hätähuudot vanhemmilta ja opettajilta ovat hankalia myös niille aloille ja oppilaitoksille, joissa koetaan asioiden toimivan, Torsti lisää.

Torsti muistuttaa, että kyse ei ole pienestä ongelmasta. Puolet suomalaisista nuorista suorittaa toisen asteen ammatillisessa koulutuksessa.

Torstin mukaan vaikuttaa yhä enemmän siltä, että ammatillisen koulutuksen leikkaukset ja saman aikainen mittava reformi ovat johtaneet kestämättömiin tilanteisiin. Opettajia on vähennetty ja leikkaukset ovat aiheuttaneet merkittäviä heikennyksiä koulutuksen laatuun. Lähiopetuksen määrä on vähentynyt.

-Meidän on puututtava tähän tilanteeseen heti, koska kouluvuosi on vasta alussa. Emme voi uhrata koulussa nyt olevia nuoria. Kattava ongelmakartoitus on tehtävä heti, Torsti vaatii.

-Jokainen 15-vuotias kuuluu kouluun ja jokaisen aikuisen pitää lähtökohtaisesti elää omalla työllään. Siksi sellainen peruskoulutus, jolla voi työllistyä, on tarjottava kaikille nuorille. Tämän ajan peruskoulutus on toinen aste.

Jaa sosiaalisessa mediassa