SDP:n Skinnari: Veitsiluodon tehtaan sulkeminen kertoo Suomen teollisuuden murroksesta

20.4.2021

Kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnarin mukaan hallitus ja pääministeripuolue SDP ovat sitoutuneet talouskasvua tukevaan politiikkaan sekä työllisyystoimiin. Skinnarin mukaan paperin kysynnän laskua seurannut tehtaan sulkeminen kertoo Suomen teollisuuden murroksesta.

– Hallitus käy jatkuvaa vuoropuhelua eri teollisuuden alojen kanssa siitä, miten valtio voi kaikkein vaikuttavimmin olla mukana tukemassa yritysten kasvua ja työllisyyttä. Meidän on nyt vauhditettava nykyistäkin isommassa mittakaavassa niitä toimia, joilla saadaan uudistettua ja monipuolistettua Suomen elinkeinorakennetta aiempaa kestävämmäksi, Skinnari painottaa.

Skinnarin mukaan kasvu lähtee ennen kaikkea yksityisistä investoinneista. Julkisen sektorin rooli on luoda ennustettavuutta ja toimintaedellytyksiä eri elinkeinojen ja toimialojen kehitykselle.

– Pääministeripuolue SDP kannattaa yrittäjähenkistä yhteiskuntaa, jossa valtio ja yritykset tähtäävät yhdessä sosiaalisesti ja ekologisesti kestävään kasvuun. Tämä luo ihmisille työtä ja toimeentuloa, sijoittajille houkuttelevuutta sekä valtiolle verotuloja, SDP:n 2. varapuheenjohtaja Skinnari linjaa.

Skinnarin mukaan vihreän osaamisen ja teknologian kysyntä kasvaa maailmalla.

– Hallitus toteuttaa laaja-alaista elinkeinopolitiikkaa, jonka ytimessä on entistä monipuolisempi kasvualojen osaaminen. Esimerkiksi brittiläisen Johnson Mattheyn eilen julkistama akkutehdasinvestointi Vaasaan on merkittävä profiilinnosto kehittyvälle suomalaiselle akkuklusterille ja kertoo siitä, että olemme saaneet aikaan vetovoimaa kansainvälisen akkuteollisuuden houkuttelemiseksi Suomeen hallituksen akkustrategian mukaisesti. Putkessa on jo yli miljardin edestä alan investointeja, Skinnari kommentoi.

Skinnari näkee raskaasta tilanteesta huolimatta Meri-Lapissa paljon vahvuuksia.

– Veitsiluodon alasajo on kova isku, mutta alueella on edelleen lukuisia isoja työllistäjiä ja kasvupotentiaalia löytyy. Esimerkiksi Tornion tehtaat ovat kiertotalouden maailmanluokan edelläkävijä ja eurooppalaisen vihreän terästeollisuuden sydän. Meriyhteydet, Perämerenkaaren yhteistyö Ruotsin suuntaan ja kasvava arktinen kiinnostus maailmalla ovat Kemi-Tornion isoja valttikortteja, Skinnari näkee.

Jaa sosiaalisessa mediassa