SDP:n Skinnari Sipilälle: Perustuslaillisuus ei ole mielipidekysymys – se on oikeudellinen kysymys

Ajankohtaista 20:14

SDP:n varapuheenjohtaja, kansanedustaja ja perustuslakivaliokunnan jäsen Ville Skinnari muistuttaa pääministeri Sipilää siitä, että soten perustuslaillisuus on oikeudellinen kysymys. Se ei ole poliittinen tai mielipidekysymys.

– Perustuslakivaliokunta edellytti lausunnossaan yksiselitteisesti ja yksimielisesti, että sote-lakipaketille on joko hankittava oikeusvarmuus ilmoittamalla se komissiolle artiklan SEUT 108(3) mukaisesti tai vaihtoehtoisesti on lykättävä valinnanvapauden voimaantuloa, kunnes oikeusvarmuus löytyy. Tämä on selvästi luonteeltaan oikeudellinen kysymys. Perustuslakivaliokunnan lausuntoa tulee noudattaa. Näin se yksinkertaisesti sanottuna on ja pitää olla, sanoo Ville Skinnari (sd.).

– Perustuslainmukaisuus ei ole mielipidekysymys tai poliittinen kysymys. Suomen valtiosääntö on vahvistettu perustuslaissa. Se on koko järjestelmämme perusta. Hallituspuolueiden nyt nähty uhkapeli lainsäädännön perustuslaillisuudella ei ole kunniaksi poliittiselle järjestelmälle, toteaa Skinnari.