SDP:n Salonen: Hoivan laadunvalvontaa ei saa jättää omaisten tai vanhusten varaan

Ajankohtaista 14:57

Kansanedustaja Kristiina Salonen pelkää, että vanhustenhoidon laadussa lasketaan Suomessa liikaa hoivayksiköiden omavalvonnan ja omaisten varaan. Tulevassa sote-uudistuksessa toimijoiden määrä vain kasvaa, mutta valvonnan resurssit eivät.

– Petämme itseämme, jos luulemme, että hoitoa antavat yksiköt valvovat itse itseään. Nyt on lähinnä vanhusten ja heidän omaistensa varassa ilmoittaa epäkohdista ja taistella valvontakäynnin saamisesta yksikköön, Salonen sanoo.

Helsingin Sanomien mukaan usean eri aluehallintoviraston alueelta on tullut tietoon Esperi Care –yritykseen liittyviä ongelmatapauksia kymmenistä yksiköistä. Valvira on käynnistänyt yrityksen toiminnasta valtakunnallisen selvityksen. Esperi Care on tänään myöntänyt, että he eivät ole ottaneet huomioon henkilöstön huolia ja viestiä johdolle riittävän vakavasti.

Kansanedustaja Kristiina Salonen sanoo, että valitettavasti jotain tällaista on jo osattu odottaa ihmisiltä saatujen viestien takia.

– Olen itsekin ollut yhteydessä eri valvontatahoihin, koska saamani palautteet vanhusten hoivasta ovat olleet todella huolestuttavia. Lisäksi alan ammattilaisilta on kuultu epätoivoisia avunhuutoja jo pitkään liittyen hoitohenkilöstön mitoituksiin ja käytettäviin haamuhoitajiin. Henkilöstöä ei selvästikään ole tarpeeksi ja ammattilaiset ovat itse sanoneet, että he pelkäävät, ettei hyvää hoivaa tai turvallisuutta voida täysin taata. Valvontatahot taas ovat täysin ylityöllistettyjä ja tuntuu, että he voivat reagoida ilmoituksista vain jäävuoren huippuun, Salonen kertoo tyrmistyneenä.

Salonen muistuttaa, että jo viime vuoden lopulla Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer lähetti avoimen kirjeen kuntien tarkastuslautakunnille, jossa vaadittiin kiinnittämään huomiota ostopalvelusopimusten toteuttamiseen käytännössä.

– Kaikkein räikeimpiä esimerkkejä henkilöstömitoitusten laiminlyönneistä ovat niin sanotut haamuhoitajat. Siis työvuorolistoille kirjatut ihmiset, joita ei todellisuudessa ole olemassa. Kuinka olemme päätyneet tällaiseen tilanteeseen, että Suomessa toimitaan näin? Selvää on, että viimeistään nyt tähän toimintatapaan on saatava loppu, Salonen painottaa.

SuPerin teettämästä kyselystä yksityisissä hoivalaitoksissa työskenteleville hoitajille selvisi, että hoidon laatu ja asiakasturvallisuus eivät monissa tapauksissa vastaa omavalvontasuunnitelmaa. Käytännössä esimerkiksi aamuneljältä herännyt vanhus saa aamiaisensa ja lääkkeensä vasta puolenpäivän aikaan, koska työntekijöitä ei ole tarpeeksi.

– Esperi Care myytiin brittiläiselle sijoitusyhtiölle vuonna 2016. Nyt onkin kysyttävä, nouseeko hoivatyössä voiton maksimoiminen laadukkaan vanhustyön edelle. Palvelujen laatu ja asiakasturvallisuus kärsivät, kun henkilömitoitusta karsitaan säästöjen vuoksi. Voittoa ei saa tehdä heikoimmassa asemassa olevien kustannuksella, kuten vanhusten ja sairaiden, toteaa Salonen.