SDP:n Riitta Mäkinen: Sosiaalisen luototuksen käyttöönotto kaikilla hyvinvointialueilla on tärkeä uudistus

15.9.2022

SDP:n kansanedustaja Riitta Mäkinen iloitsee tänään annetusta hallituksen esityksestä, jonka myötä sosiaalisesta luototuksesta tulee hyvinvointialueilla järjestettävä lakisääteinen palvelu.

SDP:n kansanedustaja Riitta Mäkinen iloitsee tänään annetusta hallituksen esityksestä, jonka myötä sosiaalisesta luototuksesta tulee hyvinvointialueilla järjestettävä lakisääteinen palvelu. Tällä hetkellä sosiaalinen luototus on kunnille vapaaehtoinen tehtävä ja käytössä vain osassa kuntia.

– Sosiaalinen luototus ei ole ollut aiemmin kaikkien apua tarvitsevien käytettävissä ja siksi nyt tehtävä uudistus on tervetullut tasa-arvoteko ja vahvistaa sosiaalityön keinovalikoimaa.

Mäkinen huomauttaa, että sosiaalisella luototuksella on tärkeä rooli ylivelkaantumisen ehkäisyssä ja velkakierteiden katkaisemisessa. Hallituksen esitykseen sisältyy myös uutena säännökset, joiden mukaan sosiaaliseen luototukseen voitaisiin myöntää vapaakuukausia ja maksuvapautuksia laissa säädettyjen edellytysten täyttyessä.

– Taloudellisesta neuvonnasta ja ohjauksesta luoton saajalle säänneltäisiin myös nykyistä tarkemmin. On tärkeää, että sosiaalisen luoton saaneella on mahdollisuus taloudelliseen neuvontaan ja ohjaukseen koko takaisinmaksuajan ja aivan erityisesti takaisinmaksuongelmien tai maksuohjelmien muutosten yhteydessä.

Sosiaalinen luototus on vuoden 2023 alussa hyvinvointialueille vapaaehtoinen vanhaan lainsäädäntöön pohjautuen, kunnes ehdotettu lainmuutos tulisi voimaan 1.8.2023.

– Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen yhteydessä eduskunta hyväksyi siirtymäsäännöksen, jonka perusteella sosiaalinen luototus siirtyy hyvinvointialueiden vastuulle vuoden 2023 alussa. Siirtymäsäännös mahdollistaa aikaisemmin sosiaalista luottoa myöntäneiden alueiden luototuksen jatkamisen ilman katkosta, mikä on hieno asia, päättää Mäkinen.

Jaa sosiaalisessa mediassa