SDP:n puoluehallitus: Hyvä yhteistyö on turvattava työmarkkinoilla – työntekijöille edustus hyvinvointialueiden hallintoon

13.1.2022

Vakaat ja ennakoitavat, aitoon sopimiseen perustuvat työmarkkinat ovat keskeinen osa hyvinvointivaltiota ja suomalaisen yhteiskunnan etu. 

Hallitus on tehnyt työllisyyttä ja taloutta edistäviä päätöksiä ja vienti vetää. Neuvottelukierroksella on hiljattain syntynyt toimivia ratkaisuja, jotka molemmat järjestäytyneet osapuolet hyväksyivät. Enemmistö suomalaisista työnantajista näkeekin paljon hyvää nykyisessä työmarkkinajärjestelmässä eli yleissitovissa työehtosopimuksissa ja niitä täydentävässä paikallisessa sopimisessa.

Työväenliikkeen perusajatus on kautta historian ollut pitää ihmiset mukana heitä koskevassa päätöksenteossa ja tätä pohjoismaisen hyvinvointiyhteiskunnan perusperiaatetta ei pidä lähteä murentamaan. SDP:n puoluehallitus korostaa, että Suomessa ei voida tinkiä kansainvälisen työjärjestön ILO:n sopimuksin takaamista oikeuksista järjestäytyneeseen sopimiseen tai työtaisteluihin.

Hyvinvointialueiden aloittaessa tapahtuu Suomen suurin liikkeenluovutus. Uusilla hyvinvointialueilla luodaan myös uutta työnantajavastuun kulttuuria. Palkkaharmonisointiin on varattava riittävä rahoitus ja muutos pitää valmistella tiiviissä yhteistyössä henkilöstön kanssa. Hyvinvointialueilla tulee taata työntekijöiden edustus alueen hallituksessa tai niiden alaisissa henkilöstöjaostoissa ja toimivan työpaikkademokratian toteutua kaikilla toimialoilla, niin että alueen johto sitoutuu toimivaan yhteistyöhön luottamusmiesten kanssa. SDP:n puoluehallitus kehottaa kaikkia puolueita viestimään avoimesti valmiudestaan varmistaa työntekijöiden edustus hyvinvointialueiden päätöksenteossa.

Tutkimukset näyttävät, että työhyvinvointi on yksi suurimmista työn tuottavuuteen ja työssä jaksamiseen sekä työurien pituuteen vaikuttavista tekijöistä. Tämä tulee ottaa huomioon myös hyvinvointialueiden toiminnassa. Työhyvinvointiin kuuluu myös sopiminen järjestäytyneesti neuvotteluratkaisua yhteisesti etsien. SDP sitoutuu puolustamaan sopimisen periaatteita niin hyvinvointialueilla kuin muuallakin työmarkkinoilla ja kannustaa työmarkkinaosapuolia etsimään ratkaisuja sopien meneillään olevissa ja tulevissa neuvotteluissa.

Jaa sosiaalisessa mediassa