SDP:n Pilvi Torsti vaatii Jemenin kriisin ja rauhanneuvotteluiden nostamista Suomen tulevan EU-puheenjohtajakauden agendalle

Ajankohtaista 16:12

Kansanedustaja, eduskunnan Jemen-ryhmän puheenjohtaja Pilvi Torsti vaatii Jemenin kriisin nostamista Suomen tulevan EU-puheenjohtajakauden agendalle. Torstin mukaan Jemenissä jatkuu neljättä vuotta maailman pahimmaksi ihmisen aiheuttamaksi humanitaariseksi kriisiksi arvioitu konflikti, jolta Euroopan unioni ei voi sulkea silmiään.

‒ Jemenin kriisi ja rauhanneuvottelut on nostettava Suomen EU-puheenjohtajakauden agendalle. Itselleni tilanne muistuttaa Bosnian kriisiä 1990-luvulla, kun Sarajevo oli piiritettynä 3,5 vuotta ja kansanmurha tapahtui ilman, että ulkovallat puuttuivat siihen. Inhimillinen ja taloudellinen katastrofi varjostaa aluetta yhä. Euroopan unionin on tehtävä kaikki mahdollinen, että Jemeniin saataisiin ensin aselepo ja sitten kestävä rauha, Torsti toteaa.

Jemenin vuosia jatkunut konflikti nousi Suomessakin kunnolla tietoisuuteen vasta viime vuonna. Torsti kiittää kansalaisjärjestöjä ja vapaaehtoisia siitä työstä, joka on nostanut Jemenin tukalan tilanteen vihdoin myös laajempaan tietoisuuteen.

‒ Kukaan ei ole nähnyt jemeniläisiä pakolaismassoja, koska ihmiset eivät pääse pakenemaan. Käytännössä maa on maantieteellisesti saarroksissa, jonka takia konflikti ei ole noussut laajempaan tietoisuuteen ennen kuin vasta viime vuosina, Torsti muistuttaa.