SDP:n Pilvi Torsti: Suomen pitää investoida osaamiseen ja ottaa johtava rooli koulutuksen kehittäjänä maailmassa

Ajankohtaista 13:40

Kansanedustaja Pilvi Torsti toivoo, että Suomi ottaa jatkossa entistä vahvemman roolin kansainvälisessä koulutuksen kehittämistyössä. Muun muassa Jenni Haukio nosti itsenäisyyspäivän haastattelussa koulutuksen ykkösteemaksi, josta Suomeen tulevat vieraat ovat kiinnostuneita.

“Suomen täytyy ottaa isompi koulutuksen kehittäjänä. Maailmassa puhutaan koulutuskriisistä ja neljästä teollisesta vallankumouksesta, josta selvitään osaamisella. Kaikkialla kysytään, mitä koulutusmaana tunnettu Suomi tekee”, kansanedustaja Pilvi Torsti toteaa.

“Koulutus on tehokkain tapa muuttaa maailmaa. Lukutaito ja lasten ja naisten koulutus on tunnistettu tärkeinä panoksina pitkään. Nyt näkökulma on syytä laajentaa”, Torsti jatkaa.

Torstin mukaan Suomen tarina kiinnostaa, koska nousimme sodan jälkeisinä vuosikymmeninä köyhästä maaseutu-vetoisesta maasta maailman johtavien yhteiskuntien joukkoon. Moni kasvava ja kehittyvä valtio ja suurkaupunki tavoittelee nyt samaa kuin Suomi maailmansotien jälkeen.

“Meillä on monenlaista osaamista. Olemme rakentaneet koulun pelisääntöjä niin sisällissodan jälkeen kuin osana massiivista jälleenrakennusta. Näille esimerkeille on maailmalla kysyntää, koska ne antavat toivoa esimerkiksi sodasta toipuvilla alueilla” Torsti sanoo.

Torsti korostaa, että Suomi voisi myös muokata koulutuksen tasoa ja laatua kuvaavia mittareita.

“Usein sanomme, että testit kuten PISA mittaavat vääriä asioita. Mitä jos osana uusien opetussuunnitelmien arviointia kehittäisimme mittareita, joita tarjoaisimme käyttöön myös maailmalla? Suomi on yksi harvoja maita, jolla voisi olla tähän edellytyksiä.”

Torstin mukaan kansainvälinen asemamme koulutusmaana myös velvoittaa. Oma koulutustasomme on ollut laskussa ja monet signaalit ovat huolestuttavia.

“Tarvitsemme koulutuksen kunnianpalautuksen ja paluun sivistysradikaaliksi yhteiskunnaksi. Muutoksen täytyy näkyä investointeina koulutukseen ja tutkimukseen tulevina vuosina” Torsti linjaa.

Kansanedustaja Pilvi Torsti puhui koulutuksen vaikuttavuudesta ja Suomen roolista konfliktin jälkeistä koulutusta käsitelleessä konferenssissa Mostarissa Bosnia ja Hertsegovinassa joulukuun alussa ja Sluhin yhteydessä järjestetyssä Xcited-koulutustapahtumassa keskiviikkona. Torsti on myös tutkinut suomalaisten näkemyksiä historiasta ja koulutuksen merkityksestä kirjassaan Suomalaiset ja historia (Gaudeamus 2012).