SDP:n Matias Mäkynen: “Ihmisten toimeentuloon helpotusta”

1.9.2022

– Venäjän aloittaman hyökkäyssodan ja inflaation vaikutukset ovat näkyneet kuluvana vuonna jokaisen suomalaisen lompakossa niin bensapumpuilla, kaupan kassalla kuin sähkölaskuissa. Erityisesti energiapoliittinen tilanne ja arviot tulevan talven seurauksista ovat käyneet viikko viikolta vakavammiksi. Budjettiriihessä saatiin päätökset useista ihmisten tilannetta helpottavista toimista, mutta Suomen on edelleen toimittava aktiivisesti eurooppalaisen sähkömarkkinan korjaamiseksi sotatalouteen sopivaksi, kansanedustaja Mäkynen sanoo.

Sähkön hinnan voimakasta nousua pyritään kompensoimaan ihmisille usean uuden välineen avulla:

– Ensinnäkin sähkön arvonlisäverokantaa alennetaan 10 prosenttiin kylmimpien kuukausien eli joulu-huhtikuun ajalle. Tämän lisäksi valmistellaan erillinen verotuksen sähkövähennys sekä määräaikainen sähkötuki, joka kohdennetaan ihmisille jotka eivät voi hyödyntää verovähennystä täysimääräisesti. Jatkovalmistelussa on tärkeää varmistaa, ettei kukaan tukea tarvitseva jää eri tukimuotojen väliinputoajaksi. Mäkynen kertoo.

– Muiden toimien yhteydessä selvitetään myös mahdollisuutta verottaa sähkön tuottajien ansaitsemattoman suuria voittoja. Windfall-veroja voidaan Euroopan komission mukaan asettaa sellaisille yhtiöille, jotka ovat kasvattaneet voittojaan merkittävästi sellaisten olosuhteiden tai seikkojen vuoksi, jotka eivät ole yhtiöiden itse aiheuttamia. Energiayhtiöt ympäri maailmaa ovat tahkoneet valtavia voittoja tänä vuonna. Nyt selvitetään, voitaisiinko Suomessa kerätä ns. windfall-veroja energiayhtiöiltä, jotka ovat tehneet energiakriisin aikana tavallista selvästi suurempia voittoja. Kyse on oikeudenmukaisuudesta sekä siitä, miten valtiot rahoittavat ihmisten tukemista kriisissä, Mäkynen jatkaa.

Myös muilla riihen päätöksillä pyritään vahvistamaan suomalaisten ostovoimaa.

– Olen toiminut erityisesti ulosoton suojaosan korottamisen puolesta ja se toteutuu vihdoin. Varhaiskasvatusmaksujen alentaminen, loppuvuonna maksettava ylimääräinen lapsilisä, opiskelijoiden ateriatuen korotus sekä muut korotukset useisiin etuuksiin auttavat monen kotitalouden tilannetta konkreettisesti kriisitilanteessa, Mäkynen päättää.

Jaa sosiaalisessa mediassa