SDP:n Kristiina Salonen: Perhevapaauudistus on panostus lasten ja perheiden hyvinvointiin

16.2.2021

Hallituksen luonnos perhevapaauudistuksesta on valmistunut. Uudistuksen on tarkoitus tulla voimaan elokuussa 2022. Perhevapaauudistuksella pyritään ajantasaistamaan osin vanhentunutta vanhempainpäiväraha- ja vanhempainvapaajärjestelmää, sekä parantamaan lasten hyvinvointia ja perheiden tasa-arvoa. Kansanedustaja Kristiina Salonen (sd.) pitää tärkeänä, että uudistuksen keskiössä ovat lasten ja perheiden hyvinvointi.

– Uudistus takaa aiempaa joustavamman ja tasa-arvoisemman perhevapaan kaikille, sekä huomioi paremmin erilaisten perheiden tarpeet. Vanhempainrahapäiviä on jatkossa 320 päivää, oli kyseessä lapsen biologinen tai adoptioperhe, yksinhuoltajavanhempi, lähi- tai etävanhempi. Vanhempi voi myös jakaa osan omasta kiintiöstään toiselle vanhemmalle, ja yksinhuoltajaperheessä vanhempi saisi käyttää molempien kiintiöt. Jokaisella lapsella on siis jatkossa tasavertainen oikeus vanhempien hoivaan vanhempainrahapäivien turvin riippumatta perhemuodosta tai vanhempien sukupuolesta, Salonen iloitsee.

Uudistuksella tavoitellaan perhevapaiden tasaisempaa jakoa, mikä tarkoittaisi, että isät käyttäisivät oikeuttaan perhevapaisiin nykyistä enemmän. 

– Kummankin vanhemman tulisi voida olla halutessaan vanhempainvapaalla lastensa kanssa. Yhteiskuntana meidän tulee luoda sellainen järjestelmä, jossa myös isiä saadaan käyttämään tämä ainutlaatuinen mahdollisuus olla osa lapsensa ensimmäisiä vuosia. En usko, että kukaan on koskaan katunut sitä aikaa, jonka oli lapsensa kanssa vanhempainvapaalla. Ne ovat elämän arvokkaimpia aikoja, Salonen kertoo. 

Lisäksi uudistuksella helpotetaan osittaisen vanhempainvapaan pitämistä. Vaatimus vähintään kahden kuukauden osa-aikatyöstä poistuisi osittaisen vanhempainrahan osalta. Sairausvakuutuslain mukaan osittaisen vanhempainvapaan pitäminen ei myöskään enää edellyttäisi sitä, että molemmat vanhemmat tekevät osa-aikatyötä.

– Joko–tai -mallista luopuminen mahdollistaa sekä–että -tilanteet aikaisempaa paremmin. Moni vanhempi voisi tehdä vähän töitä, mutta haluaisi olla kuitenkin vielä kotona enemmän kuin kokoaikatyössä. Tällainen mahdollisuus osa-aikaiseen työhön on monelle perheelle tärkeä paitsi taloudellisesti, mutta myös perheen hyvinvoinnin kannalta, Salonen toteaa.

Jaa sosiaalisessa mediassa