SDP:n Kim Berg: Lisärahoitusta pohjalaismaakuntien tärkeisiin kohteisiin

13.12.2022

Valtiovarainvaliokunta on saanut tänään valmiiksi mietinnön valtion ensi vuoden talousarvioesityksestä. Jakamattomasta varauksesta on myös kohdistettu rahoitusta alueellisiin kohteisiin. Kansanedustaja Kim Berg (sd) iloitsee, että pohjalaismaakunnissa lisärahoitus kohdistui alueen kannalta tärkeisiin hankkeisiin, jotka mahdollistavat ajankohtaisten toimijoiden kehittymistä tai lisäävät liikenneturvallisuutta. Lisäksi Pietarsaaressa sijaitsevaan Vega-merikuunariin ja Norrskärin majakan laiturien rakentamiseen tuli lisärahoitusta.

– Viexpo on toiminut jo 1970-luvulta asti auttaen pieniä ja keskisuuria yrityksiä Suomesta eteenpäin maailmalle. Toiminta on vahvasti juurtunut pohjalaismaakuntiin, vaikka sitä tehdään yli maakuntien rajojen koko Suomen ja yritysten hyväksi. Suomi on pieni maa, joka ei pysty varaamaan pelkästään oman, sisäisen kaupan varaan. Sen takia on tärkeää, että kaikenkokoisia yrityksiä autetaan matalalla kynnyksellä myös kansainvälistymään, Berg kertoo.

Meteorialle saatu lisärahoitus auttaa kehittämään kestävän kehityksen vierailukeskusta, joka on rakentunut meteoriittikraatterin ympärille. Vierailukeskuksessa on jo paljon koettavaa, muun muassa näyttely Söderfjärdinin yli 520 miljoonan vuoden historiasta, tähtitieteellinen observatorio, lintutorni sekä kahvila. Pidän tärkeänä, että paikan näkyvyyttä saadaan lisättyä ja näin vierailijamääriä kasvatettua. On hienoa, että meillä on paikka, jossa voi tuntea olevansa osa satoja miljoonia vuosia pitkää ketjua, sanoo Berg.

– Onneksi jakamattomasta varauksesta saatiin tänäkin vuonna lisärahoitusta huonokuntoisten teiden parantamiseen ja liikenneturvallisuuden edistämiseen. Esimerkiksi Vetelin keskustan alikulkutunnelin rakentamiseen, Sulkavankyläntie päällystämättömän osan parantamiseen ja Närpiön Vettmossvägenin kunnostukseen on tulossa ensi vuonna valtiolta rahoitusta, Berg iloitsee.

– Valiokunnan mietinnössä oli myös erittäin tärkeä huomio teollisuuden tarvitsemasta logistiikasta, viitaten erityisesti GigaVaasan alueeseen. Valiokunnan mukaan elinkeinoelämän tarvitsemien kiireellisten liikenneyhteyksien rahoitustarve on otettava huomioon lisätalousarviomenettelyssä ja edistettävä niiden etenemistä esim. erilaisilla teemapaketeilla. Edellytänkin, että näemme GigaVaasan tarpeita huomioitavan seuraavassa lisätalousarviossa. Suomi tarvitsee investointeja ja GigaVaasa tarjoaa akkuteollisuudelle erittäin hyvän toimipaikan, jonka kehittämiseen on syytä panostaa. Raideliikenne on tulevaisuutta myös teollisuudelle, sillä se on kustannustehokas ja kestävämpi valinta, Berg toteaa vielä lopuksi.

Jaa sosiaalisessa mediassa