SDP:n Kantola: Ei enää koskaan!

9.9.2018

Embargo, julkaisuvapaa sunnuntaina 9.9. klo 14

– Ei enää koskaan, totesi kansanedustaja Ilkka Kantola (sd) pitämässään puheessa vuoden 1918 muistojuhlassa. Muistojuhlan yhteydessä Tyrvään kirkolla paljastettiin muistomerkki, jossa on yli 200 sisällissodassa kuolleen punaisen nimi. Kantola toivoo muistomerkin toimivan viestinä  koko yhteiskunnallemme. Se viittaa historiamme vaiheeseen, jonka emme halua koskaan toistuvan. Muistomerkin viesti: ”Ei koskaan enää” kertoo meille painavin sanoin: älkää antako yhteiskunnan koskaan jakautua kahtia niin, että veli käy veljeään vastaan asein.

Kantola muistuttaa ettei minkään väestöryhmän anneta joutua yhteiskunnasta niin syrjään, että se epätoivoisena tarttuu aseeseen laillista hallitusta vastaan. Vuoden 1918 koettelemuksesta nuori tasavaltamme nousi nopeasti jaloilleen ja ryhtyi kehittämään valtiorakenteitaan. Vapaat vaalit mahdollistivat osallistumisen yhteiskunnan kehittämiseen. Tuoreen tutkimuksen mukaan kansanvaltainen kunnallishallinto toimi ratkaisevana kansakunnan kokoajana yhteiseen työhön heti sisällissodan jälkeen. Kantolan mukaan parlamentaarisen demokratian idea ehti sisällissodan jälkeen juurtua valtioelimiin niin vahvasti, ettei sen vakautta onnistuttu tuhoamaan myöhemminkin. Suomen ja suomalaisten onneksi aina on löytynyt riittävän arvovaltaisia tahoja puolustamaan parlamentaarista demokratiaamme.

Nykypäivänäkin on Kantolan mukaan tärkeää sanoutua irti väkivallasta sekä noudattaa tinkimättä oikeusvaltion periaatteita, laillisuutta, sananvapautta, syrjimättömyyttä, tuomioistuinlaitoksen riippumattomuutta ja järjestysvallan puolueettomuutta. Parhaita takeita yhteiskuntarauhalle ovat Kantolan mielestä yleisen ja yhtäläisen äänioikeuden toteutumisen sekä huolehtiminen koko kansan laajasta sivistyksestä ja sosiaalisesta turvasta. Tässä maailmassa, tänä päivänä, monesti meille itsestään selviltäkin tuntuvat asiat ovat edelleen ajankohtaisia että äärimmäisen tärkeitä.

Kantola toteaa ettei sisällissodan käsittely ole ollut meille helppoa kuluneiden vuosien aikana. Nyt sata vuotta tapahtumien jälkeen, aika antaa ehkä sellaisen etäisyyden, joka leikkaa terän voimakkaimmilta tunteiltamme, syyllisyydeltä ja katkeruudelta, häpeältä ja vihalta. Kantolan mielestä hautamuistomerkki ei ole kannanotto ihmisen teoista tai ansioista, vaan päättäväinen osoitus siitä että ihmisarvo kuuluu kaikille. Konkreettinen paikka, jossa ihmisillä on mahdollisuus muistella ja surra omaisiaan.

 

Liitteenä Kantolan puhe kokonaisuudessaan, muutokset mahdollisia puhuttaessa.

Tietoa tapahtumasta:  1918 Ei koskaan enää – muistomerkin julkistaminen Tyrvään kirkolla 9.9. Tilaisuus alkaa jumalanpalveluksella ja vainajien siunaamisella Tyrvään kirkossa klo 10. Keittolounas Vammalan lukiolla klo 12. Muistojuhla lukion salissa klo 14. Juhlapuheen pitää kansanedustaja Ilkka Kantola ja omaisten puheenvuoron Osmo Ojansivu. Juhlan juontaa rovasti Kari Koivu.

Jaa sosiaalisessa mediassa