SDP:n Heidi Viljasen ryhmäpuheenvuoro välikysymyksessä vanhuspalveluiden tilanteesta ja terveyspalveluiden kriisiytymisestä

28.9.2022

Kansanedustaja Heidi Viljasen ryhmäpuhe Kokoomuksen jättämään välikysymykseen 28.9.2022. (Muutokset puhuttaessa mahdollisia)

Arvoisa puhemies,

Keskustelemme tänään erittäin tärkeästä ja vakavasta aiheesta. Vanhuspalveluista ja sosiaali- ja terveydenhuollosta hieman laajemminkin. Nämä asiat koskettavat meitä jokaista tavalla tai toisella. Asia on yhteinen.

”Jokainen ikääntynyt ansaitsee hyvän hoivan ja huolenpitoa. Jokaisen on voitava luottaa siihen, että tarvittaessa saa apua ja inhimillisen kohtelun.” Näin todetaan välikysymyksessä ja tähän toteamukseen on helppo yhtyä ja tätä myös vaatia.

Arvoisa puhemies,

Väestön ikääntyminen ja siitä johtuva palvelutarpeen kasvu eivät ole voineet tulla yhdellekään päättäjälle yllätyksenä. Kuitenkin olemme tilanteessa, jossa henkilöstön ja palveluiden määrä suhteessa kasvavaan kysyntään ei ole pysynyt tasapainossa.

Palveluiden kriisiytyminen on tapahtunut vähitellen. Viimeisen kymmenen vuoden aikana – jonka vanhuspalvelulaki on ollut voimassa – jokainen hallitus on omalla tavallaan pyrkinyt näitä haasteita taklaamaan. Varmasti parasta on yritetty, mutta lopputulos ei aina ole vakuuttanut. Välillä säästötavoitteet ovat ajaneet hyvän hoidon edelle.

Etenkin alkuvuonna 2019 vanhustenhoivan tilanne oli pahasti kriisiytynyt ja se viimeistään herätti koko Suomen vaatimaan uudenlaista otetta tilanteeseen.

Pääministeri Marinin hallitus on onnistunut säätämään – sosialidemokraattien jo pitkään vaatiman – sitovan henkilöstömitoituksen ympärivuorokautiseen hoitoon.

Mielestäni onkin totuudenvastaista syyttää hallitusta siitä, että mitään ei olisi tehty. En lähde toistamaan ministeri Lindénin äsken esittämiä toimenpidelistauksia, lainsäädäntöä, kehittämishankkeita ja rahasatsauksia uudelleen. On selvää, että tämä hallitus on paitsi satsannut rahallisesti lähes historiallisella tavalla kuntien palveluihin, se on myös toteuttanut kunnianhimoista sosiaali- ja terveydenhuollon lainsäädäntöä poikkeuksellisen vaikeissa oloissa.

Haluankin oikeastaan kysyä kokoomukselta, miten he vastaisivat näihin kysymyksiin, joita ovat esittämässä? Puheenjohtaja Orpo on esittänyt, että ensi vaalikaudella, ja sitä seuraavalla pitää säästää miljardi euroa vuodessa. Siis yhteensä 8 miljardia. On selvää, että tuon kokoluokan leikkauksia ei voi tehdä ilman, että leikkuri iskee myös sote-palveluihin.

Arvoisa puhemies,

Kun nykytilanne vanhustenpalveluissa ja terveydenhuollossa on syntynyt pidemmän ajan kuluessa, ei siihen ratkaisukaan ole yksinkertainen. Tarvitaan useita yhtäaikaisia ja määrätietoisia toimia, joihin Marinin hallitus on tarttunut asialle kuuluvalla vakavuudella.

Kaikkein keskeisin asia on riittävän henkilöstömäärän turvaaminen sosiaali- ja terveydenhuollossa. Työvoimapula läpileikkaa koko sote-sektorin. Hoitoalan koulutusta onkin merkittävästi lisätty tällä hallituskaudella. Erityisesti lähihoitajien koulutustarjontaa on lisätty huomattavasti ja jatkossa myös tärkeiden hoiva-avustajien määrää lisätään merkittävästi.

Arvoisa puhemies,

Kotihoidolla on keskeinen rooli vanhusten hoivassa. Myös kotihoidon henkilöstöresurssin puutteet ovat olleet tiedossa. Koulutuspaikkojen lisääminen henkilöstön saamiseksi on tärkeää, mutta se ei yksin riitä. Hallitus onkin toteuttanut myös uudistuksen kotihoitoon. Vuoden alussa voimaan tulevilla muutoksilla vahvistetaan kotihoidon laatua mm. käyntien hyvällä suunnittelulla niin, että henkilöstön työaika riittää mahdollisimman hyvin vanhusten tarpeiden mukaisten palvelujen toteuttamiseen ja jokaisen osaaminen on oikeassa käytössä. Kokonaisuutena palvelun laatu paranee.

Ei pidä unohtaa myöskään hyvien käytäntöjen hyödyntämistä. Tosiasia on, että vanhustyössä moni asia myös toimii hyvin ja palveluihin ollaan tyytyväisiä. Silloin hoitajat saavat arvostusta ja voivat tuntea ammattiylpeyttä.

Ärade talman,

Denna regering har gjort omfattande satsningar på kommunala tjänster och åstadkommit en ambitiös social- och hälsovårdslagstiftning under ytterst ovanliga och svåra förhållanden.

Även utbildningarna inom social- och hälsovården har blivit avsevärt fler.

Arvoisa puhemies,

Työtä on tehtävä määrätietoisesti myös tulevaisuudessa. Palveluita on jatkuvasti kehitettävä ja se on helpompaa, kun meillä on tietyt selkeät raamit – toimiva lainsäädäntö, joka turvaa vakaan pohjan kehittämistyölle.

Olipa vaalien jälkeen välikysymyksiin vastaamassa mikä tahansa puolue, toivon, että vanhuspalveluiden kehittämistä jatketaan määrätietoisesti.

Det att vi får äldreomsorgen att fungera är en gemensam sak för oss alla. Detta är ett hedersuppdrag.

Vanhuspalveluiden saaminen asianmukaiseen kuntoon on meidän kaikkien yhteinen asia. Se on kunnia-asia.

Jaa sosiaalisessa mediassa