SDP:n Heidi Viljanen: Budjettiriihestä apua sote-osaajien kouluttamiseen

1.9.2022

Kansanedustaja Heidi Viljanen haluaa nostaa hallituksen budjettiriihen päätöksistä erityisesti esiin yhden konkreettisen toimen, jolla sote-alan tulevaisuuteen saadaan osaltaan helpotusta.

Kyseessä on ammattikorkeakoulujen maksamien harjoittelumaksujen poistaminen. Ammattikorkeakoulut ovat aiemmin joutuneet itse maksamaan harjoittelupaikoille siitä, että sote-alan opiskelijat pääsevät työpaikoille harjoitteluihin. Tämä on ollut epätasa-arvoista, sillä muut koulutuslaitokset eivät samanlaisia maksuja joudu maksamaan ja Viljanen iloitsee, että asiaan on nyt tulossa muutos.

– Työharjoittelu muodostaa merkittävän osan sote-alan ammattikorkeakoulutasoisesta tutkinnosta. Siksi myös harjoittelumaksut muodostavat koulutusalalle merkittävän kustannuserän. Nyt on tärkeää, että harjoittelumaksuista säästyvä raha voidaan käyttää haasteellisessa sote-sektorin tilanteessa suoraan koulutuksen kehittämiseen ja laadun varmistamiseen. Tein asiasta kirjallisen kysymyksen jo kaksi vuotta sitten ja vihdoin tämä eri koulutusasteita eriarvoisesti kohteleva malli saadaan purettua.

Työharjoittelun avulla sote-alan tulevat ammattilaiset saavat elintärkeää osaamista käytännön työstä, ja se osaltaan auttaa opiskelijoita saamaan jalkaa työelämän oven väliin, lisäten näin alan vetovoimaa.

Harjoitusmaksujen poisto on oppilaitoksille merkittävä muutos, sillä tulevaisuudessa harjoittelumaksuista säästyvät rahat voidaan käyttää suoraan oppilaitoksissa koulutuksen laadun kehittämiseen.

Jaa sosiaalisessa mediassa