SDP:n Harakka: Osinkoverokikkailu kuriin Suomessakin

22.10.2018

Ylen MOT-ohjelmassa kerrotaan tänään, kuinka Euroopan maat ovat menettäneet vuodesta 2001 vähintään 55 miljardia euroa osinkoverovälttelyn vuoksi. Suomen menetyksiksi vuosina 2007 - 2017 MOT arvioi 1,3 miljardia. SDP:n eduskuntaryhmän valtiovarainvastaava Timo Harakka huomauttaa, että ongelma on edelleen ratkaisematta.

”Suomessa verovälttely on perustunut siihen, että osakkeet on näennäisesti luovutettu osingonjaon ajaksi taholle, joka ei joudu maksamaan osingoista veroa. Usein järjestelyssä hyväksikäytetään Suomen ja Iso-Britannian verosopimusta, joka estää osinkoverojen perimisen”, Harakka sanoo.

Verohallinnon tilastojen mukaan Iso-Britanniaan maksettiin vuonna 2016 osinkoja ja muita veronalaisia suorituksia 1,3 miljardia euroa eli lähes 10 prosenttia kaikista ulkomaille suuntautuneista suorituksista. Niistä perittiin veroa vain puoli prosenttia.

”Suomen veromenetykset yksin näistä järjestelyistä voivat olla kymmeniä miljoonia – joka vuosi”, Harakka toteaa.

Ongelma tulisi ratkaista syksyn hallintarekisteriuudistuksen yhteydessä

Verovälttely johtuu siitä, että todelliset osakkaat voivat piilotella muun muassa hallintarekisterien suojissa. Harakan mukaan ongelma tulisi ratkaista, kun hallintarekisteröityjen osakkeiden verotusta uudistetaan tänä syksynä.

”Hallituksen lakiluonnoksen mukaan Verohallinto saisi paremmin tietoa osingonsaajista, muttei osakeluovutuksista. Viranomaislausunnoissa perusteltu huoli on, ettei muutos ratkaise nyt tietovuodossa ilmenneitä osingonjakohetken veronkiertojärjestelyjä. Siksi myös luovutustiedot tulisi saada Verohallinnolle ja osakastiedot julkiseen rekisteriin”, Harakka toteaa.

”Yksin läpinäkyvyyden lisääminen ei riitä veronkierron kitkemiseen. Siksi SDP on ehdottanut säännöstä verosopimuskikkailun estämiseksi. Lisäksi Suomen lakiin tarvitaan vihdoin määritelmä osinkojen tosiasiallisesta edunsaajasta. Näin osingot verotettaisiin sen tosiasiallisella omistajalla, eikä keinotekoisesta osakekirjojen siirroista saisi enää verohyötyä”, Harakka päättää.

Jaa sosiaalisessa mediassa