SDP:n Gustafsson: Kulttuuriala tarvitsee kohdennettua tukea

4.2.2022

Opetus- ja kulttuuriministeriölle ehdotetaan yhteensä noin 28 miljoonan euron lisämäärärahaa kulttuuri- ja taidelaitoksille sekä kulttuurialan yhteisöille maksettaviin korona-avustuksiin. Myöntämisessä huomioidaan se, miten rajoitustoimet ja niiden kesto ovat kohdistuneet eri toimijoihin ja vaikuttaneet niiden toimintaan.

-Ihmisten henkinen hyvinvointi on ollut kovalla koetuksella pandemian aikana. Kulttuuri ollut monelle meistä keskeinen henkireikä.  Sen merkitystä kansakunnan paineensietokyvyn kannalta ei pidä aliarvioida, sanoo kansanedustaja, ex-opetusministeri Jukka Gustafsson.

-Kulttuuri- ja tapahtuma-alalla työskentelevät ovat joutuneet kärsimään pandemian aiheuttamasta epävarmuudesta ja toimeentulon heikentymisestä enemmän kuin juuri mitkään muut ammattiryhmät. Monelta on mennyt elanto kokonaan, ja pitkäksi aikaa. Aika on ollut erityisen raskasta näiden alojen ihmisille, jotka ovat omalla arvokkaalla työllä auttaneet meitä muita jaksamaan, Gustafsson toteaa ja jatkaa -Koin sen, kun olin mukana kulttuuriväen mielenosoituksessa Senaatintorilla.

-Pääministeri on useaan otteeseen todennut, että Suomen kriisiajan lainsäädäntö tarvitsee kokonaisvaltaista uudistamista. Tästä ollaan laajasti samaa mieltä ja työ on jo aloitettu. Haluan tässä kohtaa korostaa, että kun poikkeusolojen lainsäädäntöä uudistetaan, pitää kulttuurialan toimijoita myös kuulla.

-Tarvitsemme jatkoa varten nopeammat, joustavammat ja tasapuolisemmat mekanismit tuen jakamiseen silloin kun rajoitustoimia asetetaan.  Suomi on Suomi vain vahvalla omalla kulttuurilla ja osaavilla ja luovilla kulttuurialan työntekijöillä.Ei siis unohdeta kulttuuria, kun uudistetaan kriisiajan lainsäädäntöä! Gustafsson sanoo.

Jaa sosiaalisessa mediassa