SDP:n Anneli Kiljunen: Turvallisin mielin voi oppia

27.1.2021

Opetus- ja kulttuuriministeriö julkaisi ohjelman kiusaamista ehkäisevistä toimenpiteistä varhaiskasvatuksessa, kouluissa ja oppilaitoksissa. Tavoitteena on nollatoleranssi kiusaamiselle, häirinnälle, sosiaaliselle syrjinnälle ja väkivallalle.

– Jokaisen lapsen ja nuoren on voitava luottaa siihen, että häntä ei kiusata eikä kohdisteta minkäänlaista väkivaltaa päiväkodissa eikä oppilaitoksissa. Olen erityisen tyytyväinen siihen, että kiusaaminen on nostettu vahvasti esille Marinin hallituksen toimesta ja ryhdytty konkreettisiin toimiin kiusaamisen poistamiseksi ja ehkäisemiseksi, sanoo kansanedustaja Anneli Kiljunen.

Toimeen tartutaan laajalla toimenpideohjelmalla

Toimenpideohjelma on laadittu laajassa yhteistyössä eri ministeriöiden kanssa. Kiusaamista ennaltaehkäistään mm. panostamalla tunne- ja vuorovaikutustaitoihin jo varhaiskasvatuksessa. Lisäksi mahdollistetaan opetuksen epääminen oppilaalta määräajaksi lainsäädäntöä päivittämällä. Opetustoimen henkilökunnan täydennyskoulutuksen painopistealueeksi määritetään hyvinvoinnin ja työrauhan edistäminen sekä yksinäisyyden ja kiusaamisen ehkäiseminen.

– Turvallisessa ympäristössä on mahdollista oppia ja voida hyvin. Iloitsen myös siitä, kuinka kotikaupungissani Lappeenrannassa on puututtu kiusaamiseen ja erilaiseen väkivaltaan päiväkodeissa ja oppilaitoksissa. On otettu käyttöön mm. PRO-koulu-malli ja opettajille ja muulle henkilökunnalle on annettu neuropsykiatrista koulutusta. Erityisopetusta on vahvistettu, tunne- ja vuorovaikutustaitoihin panostetaan sekä apua haetaan koulun ulkopuolelta mm. poliisilta matalalla kynnyksellä niissä tapauksissa, joissa lasten toiminta toisiaan kohtaan on täyttänyt vakavat merkit, kertoo Kiljunen.

– On hienoa, että toimenpideohjelman avulla tähän vakavaan ongelmaan puututaan nyt entistä tomerammin ja päättäväisemmin eri puolilla Suomea, Kiljunen päättää.

Jaa sosiaalisessa mediassa