Räsänen: Voiko pääministeri Sipilän kädenpuristukseen enää luottaa?

Ajankohtaista 09:08

SDP:n kansanedustaja, Demarinuorten puheenjohtaja Joona Räsänen muistuttaa hallituspuolueita lupausten pettämisestä koulutusleikkauksissa. Eduskunnassa käsitellään tänään välikysymystä hallituksen koulutusleikkauksista. Ennen kevään eduskuntavaaleja erityisesti kokoomus ja keskusta vaativat investointeja koulutukseen ja osaamiseen, mutta vaalien jälkeen lupaukset eivät pitäneet kuukautta pidempään.

− ­­Viime keskiviikkona pääministeri Juha Sipilä totesi televisioidussa puheessaan, että suomalainen kädenpuristus merkitsee enemmän kuin satasivuinen juridinen sopimus. Miksi pääministerin kädenpuristus ei päde niissä koulutuslupauksissa, joita Sipilä vielä ennen vaaleja teki? Miltähän mahtaa tuntua niistä opiskelijoista nyt, joille lupauksia ennen vaaleja annettiin, Räsänen kysyy.

Räsänen moittii tapaa, jolla hallitus on lähtenyt toteuttamaan kolmen miljardin säästöjä koulutukseen ja tutkimukseen. Siinä missä työmarkkinoilla hallitus haluaa käyttää pakottavaa valtaa, siirretään koulutuspolitiikassa kaikki vastuu sopeutusten kohdentamisesta koulutuksen järjestäjille.

− Hallitus puhuu rakenteiden uudistamisesta mutta ei kerro mitä rakenteita pitäisi uudistaa. Kaikki vastuu on siirretty koulutuksen järjestäjille. Näyttää siltä, ettei hallituksella ole uskallusta linjata minne se haluaa suomalaista koulutusjärjestelmää viedä.

Taloudellisesti vaikeina aikoina kaikki kivet on käännettävä säästöjen löytämiseksi. Räsäsen mielestä koulutuksen ja tutkimuksen valitseminen säästökohteeksi on kuitenkin lyhytnäköistä politiikkaa.

− Edellisen laman opetukset on unohdettu hallituksessa täysin. 1990-luvulla Suomessa tehdyt panostukset koulutukseen ja osaamiseen kannattivat, sillä huonoja taloudellisia aikoja seurasi kasvun ja työllisyyden voimakas parantuminen.