Pohjoismaiset sosialidemokraattisten puolueiden puheenjohtajat kokoontuivat Tukholmassa 2.9.2016 Ruotsin pääministeri Stefan Lövenin toimiessa isäntänä. Suomesta kokoukseen osallistui SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne.

Työväenliikkeen pohjoismaisessa yhteistyökomitean SAMAK:ssa mukana olevat, Pohjoismaiden sosiaalidemokraattisten puolueiden puheenjohtajat tekivät Tukholmassa myös yhteisen kannanoton.
Yhteisessä kannanotossa todettiin:
Pohjoismaiden asema on vahva, mutta kansainvälinen tilanne herättää huolta täälläkin ja edellyttää poliittista johtajuutta ja uusia toimenpiteitä. Pohjoismaiset demarijohtajat haluavat:
- Vauhdittaa ulkopoliittista keskustelua ja yhteistyötä sekä pohjoismaisen yhteistyön kehittämistä.
- Tehostaa työtä, niin että keskustellaan säännöllisesti EU:ssa käsiteltävistä asioista ja arvioidaan mahdollisuuksia tiivistää pohjoismaista yhteistyötä, jotta voidaan yhdessä tehdä aloitteita EU:ssa/Etassa.
- Tehostaa vuoropuhelua, jotta vahvistetaan selkeämpää ja ennakoivampaa pohjoismaista profiilia kansainvälisissä yhteyksissä.
- Kehitetään ja edistetään pohjoismaista mallia, jossa yhdistyvät ainutlaatuisella tavalla tehokkuus, yhdenvertaisuus, tasa-arvo ja luottamus. Tämä on Pohjoismaiden tärkein voimavara, mikäli muutoksesta aiotaan selviytyä ja saada kaikki mukaan työelämään.
Pohjoismaiset demarijohtajat olivat kokouksessaan yksimielisiä siitä, että:
- Pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden kotoutumisen perusedellytyksenä on pikainen pääsy työmarkkinoille tai työssä tarvittavaan koulutukseen.
- On syytä jatkaa aktiivista toimintaa uutta työelämää edistävässä politiikassa, jossa hyödynnetään uuden teknologian sovellusten jakamistalouden mahdollisuudet.
SAMAKin asiantuntijaryhmän laatiman raportin pohjalta sd-johtajat totesivat seuraavien periaatteiden olevan ratkaisevan tärkeitä pakolaisten, turvapaikanhakijoiden ja muiden heikkojen ryhmien integroimisessa työelämään:
- Sosialidemokraateilla kaikissa pohjoismaissa on yhteinen lähtökohta tunnuslauseessa ”Jokaiselta kykyjensä mukaan, jokaiselle tarpeidensa mukaan”.
- Demokratia, oikeusvaltio, yleismaailmalliset ihmisoikeudet, yhdenvertaisuus ja yhtäläiset elinehdot sekä sukupuolten välinen tasa-arvo ovat yhteinen perusta.
- Toteutamme ja vahvistamme työ- ja osaamislinjaa, emme matalapalkkalinjaa, integroidaksemme heikommassa lähtökohtatilanteessa olevat ryhmät työelämään.
- Turvapaikanhakijoiden osaamisen ja mahdollisuudet työelämään rekrytoitumisen tulee aina pikaisesti selvittää, jotta he tulevat mukaan työelämään tai tarvittavaan koulutukseen.
- Ajamme aktiivista ja kokonaisvaltaista politiikkaa yhdenvertaisuuden nimissä, emmekä hyväksy sitä, että alueet eriytyvät niin, että joillekin muodostuu suuria sosiaalisia ja taloudellisia ongelmia.
- Haluamme edistää avointa ja kunnioittavaa julkista keskustelua.
- Haluamme vahvistaa järjestäytynyttä työelämää ja kolmikantayhteistyötä.
- Haluamme jatkossa erityisiä tasa-arvotoimenpiteitä.